1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuulivoiman rakentamista vauhditetaan

Tuulivoiman rakentamista Suomeen aiotaan vauhdittaa tuhdilla tukipaketilla. YLE Uutisten tietojen mukaan tuulivoimalle maksettavista avustuksista on tulossa sähkönkäyttäjille yhteensä jopa 200 miljoonan euron lisälasku vuosittain. Maksajiksi ovat joutumassa sekä kotitaloudet että teollisuus.

talous

Hallitus linjasi viime syksynä, että tuulivoiman käyttöä Suomessa on lisättävä. Hallituksen tavoitteena on jopa kymmenkertaistaa nykyinen kapasiteetti kymmenen seuraavan vuoden aikana.

Tavoitteen saavuttamiseksi tuulivoiman rakentamista on tuettava. Tuen maksavat sähkönkuluttajat syöttötariffien eli tuulivoiman takuuhinnan muodossa, mikä ei miellytä sen enempää teollisuutta kuin tuulivoiman tuottajiakaan.

Raportti syöttötariffeista luovutetaan elinkeinoministerille tiistaina, minkä jälkeen keskustelu tuulivoimasta kiihtynee.

Työryhmä esittää, että Suomessa uudelle tuulivoimalle taataan 83,5 euron hinta megawattitunnilta. Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin mitä maksettiin sähköstä tänään pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla.

Jos sähkön hinta kipuaa esimerkiksi 50 euroon, tuen osuus vastaavasti pienenee. Tällä mallilla on arvioitu, että lisälasku on noin 200 miljoonaa euroa vuosittain, jos hallituksen tavoite 2 000 megawatista tuulivoimaa toteutuu.

Pohjolan Voiman toimitusjohtajan Timo Rajalan mukaan sähköntuottaminen tulisi huomattavaksi halvemmaksi, jos sama raha laitettaisiin biopolttoaineisiin ja muihin uusiutuviin energianlähteisiin. Rajala ei myöskään usko, että tukipaketti vauhdittaa tuulivoimainvestointeja Suomessa.

Jos tuulivoiman takuuhinta otetaan käyttöön ensi vuoden alusta, alkaa kiistely siitä, kuka saa helpotusta uhkaavasta lisälaskusta.

Lähteet: YLE Uutiset / Olli Lindqvist

Lue seuraavaksi