1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kirsti Manninen sai Kaarina Helakisa -palkinnon

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Kaarina Helakisa -palkinto on myönnetty Kirsti Manniselle. Käsikirjoittajana ja kirjailijana työskentelevä Manninen tehnyt lasten- ja nuortenkirjoja 25 vuoden ajan, kuvakirjoista nuorten dekkareihin ja historia-aiheisiin tietokirjoihin.

kulttuuri

Palkintoraadin mukaan Manninen perehtynyt niin teostensa aiheisiin kuin oman aikamme nuorten arkeen ja mielenmaisemaan. Hänen kirjoissaan seikkailevat lapset ja nuoret ovat poikkeuksetta neuvokkaita selviytyjiä, kiittää raati.

- Luulen, että kaikki kirjailijat ammentavat hahmoja omasta mielestään ja sielustaan. Omissa lastenkirjoissani on aina joku hyvin topakka, esimerkiksi possu Petronella, prinsessa Piparminttu tai toinen kissakaksosista. Jos asiaa tutkittaisiin, niin varmaankin paljastuisi, että niin lasten- kuin nuortenkirjoissani seikkailee lannistumaton ja vähän uhkarohkeakin pikkutypy, sanoo Kirsti Manninen.

Mannisen mukaan hyvässä lastenkirjassa on kosketuspintaa lasten ja nuorten elämään. Lapset ja nuoret ovat kuitenkin lukijoina erilaisia siinä missä aikuisetkin, joten samastumisen kohteetkin vaihtelevat.

Kaikilla kirjoilla on paikkansa, toteaa Manninen.

Kirjalle alku lasten iltasadusta

Kirjallisuudentutkimuksesta tohtoriksi väitellyt Manninen on työskennellyt kirjailijana ja käsikirjoittajana 1980-luvun alkupuolelta lähtien. Ensimmäinen lastenkirja Pikku kissa ja eläinlääkärin apulaiset sai hänen mukaansa alkunsa omille lapsille kerrotuita iltasaduista.

- Lasteni isä on eläinlääkäri, ja sattuneista syistä tarinoissa seikkaili heidän ikäisiään lapsia. Monet tapauksista olivat sellaisia, joita he olivat itse kokeneet ollessaan sairaskäynneillä isänsä mukana. Lapset nauttivat suunnattomasti, kun tarinat kertoivat heistä.

- Myöhemmin tarinasta tekemäni kirja sijoittui Sanoma Oy:n lastenkirjakilpailussa ja se julkaistiin. Luen kirjaa parhaillaan lastenlapsilleni, ja se tuntuu hyvin nostalgiselta, Kirsti Manninen naurahtaa.

Otavan Kirjasäätiö on jakanut Kaarina Helakisa -palkintoa vuodesta 1999 lähtien. Palkinnon arvo on 5 000 euroa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi