Schindlerin lista löytyi Australiasta

Australiassa on löydetty nimiä sisältävä lista, jonka uskotaan kuuluneen juutalaisia toisessa maailmansodassa pelastaneelle Oskar Schindlerille. Sydneyläisestä kirjastosta löytynyt lista sisältää 801 juutalaisen nimet.

New South Walesin kirjaston työntekijät löysivät Schindlerin listan käydessään läpi australialaisen kirjailijan Thomas Keneallyn käsikirjoitusmateriaaleja. Koneella kirjoitettu kellastunut ja haurastunut lista sisältää 13 sivua. Kirjaston työntekijät löysivät sen kirjailijan muistiinpanojen ja saksalaisten sanomalehtileikkeiden välistä.

Kirjaston apulaisintendentti Olwen Pryke kuvaili dokumenttia "yhdeksi vaikutusvaltaisimmaksi 1900-luvun asiakirjaksi". Pryken mukaan lista kopioitiin alkuperäisestä kiireessä toisen maailmansodan viime hetkillä 18. huhtikuuta 1945. Yhtään alkuperäistä versiota Schindlerin listoista ei ole enää olemassa ja jäljennöksiäkin vain muutamia. Kuuluisinta niistä säilytetään Jerusalemin Holokausti-museossa.

Australiasta löytyneen listan alkuperäisversio pelasti 801 juutalaista natsien kaasukammioista.

- Se on uskomattoman koskettava osa historiaa, Pryke sanoo löydöstä.

Pryken mukaan kirjastolla ei ollut aavistustakaan, että lista löytyisi niistä kuudesta laatikosta, jotka hankittiin vuonna 1996. Laatikot sisälsivät materiaalia Thomas Keneallyn Booker-palkitusta kirjasta, joka julkaistiin vuonna 1982 englanniksi nimellä Schindler's Ark (suomeksi Schindlerin lista). Kirja ja erityisesti sen päähenkilö Oskar Schindler tulivat vuonna 1993 tunnetuksi Steven Spielbergin Oscar-palkitusta elokuvasta Schindlerin lista ( Schindler's List).

Keneallyn kirja ja Spielbergin elokuva kertoivat tositapahtumiin pohjautuen yli tuhat juutalaista kaasukammioista pelastaneen saksalaisen liikemiehen Oskar Schindlerin tarinan. Itävalta-Unkarin saksankielisellä alueella vuonna 1908 syntynyt Schindler oli alkujaan natsipuolueen jäsen, joka käytti yhteyksiään Hitlerin valloittamassa Puolassa ja sai krakovalaisen tehtaan haltuunsa. Schindler käytti tehtaassa juutalaistyövoimaa, mutta kauhistui sodan edetessä juutalaisten kohtelua. Lahjomalla ja charmiaan käyttäen Schindlerin onnistui pelastaa yli tuhat työläistään natsien keskitysleireiltä.

Pryken mukaan sekä kirja että elokuva antavat käsityksen, että nimilistoja oli vain yksi, mutta todellisuudessa Schindler laati useita listoja yrittäessään pelastaa työntekijöitään. Keneallyn kerrotaan saaneen listansa vuonna 1980 listalla numerolla 173 olevalta Leopold Pfefferbergiltä tämän yrittäessä painostaa kirjailijaa kirjan kirjoittamiseen. Listan uskotaan vakuuttaneen Keneallyn Schindlerin tarinan kertomisen tärkeydestä.