1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Erikoiskahvin tuoksu houkuttaa

Yhä useammalle suomalaiselle maistuu cappuccino, espresso tai latte. Vaaleapaahtoinen kahvi on edelleen suosituinta, mutta vaihtoehtojen kysyntä on muutamassa vuodessa lisääntynyt.

Kuva: YLE

Pauligin päämaistajan Marja Tourin mukaan hyvät raaka-aineet ovat maukkaan kahvin perusta. Taitamattomalla valmistuksella voi kuitenkin pilata hyvänkin kahvin.

Suomessa paahdetun kahvin kulutus on maailman kärkiluokkaa. Suomalainen kuluttaa kahvia keskimäärin kymmenen kiloa vuodessa.

- Suomalaisen saa hyvälle tuulelle hyvällä kahvilla, Touri toteaa.

Baristat kilpailevat kahvin maulla ja palvelualttiudella

Monelle kahvialan ammattilaisille kahvi on suorastaan intohimo. Turkulaisen Café Artin baristan Mikko Haahdin mielestä intohimo syntyy kahvin monipuolisuudesta ja hyvän kahvin valmistuksen haasteista. Vaikka baristat heittelevät kahvikuppejakin, tärkeintä on hyvä maku. Tärkeää on myös se, että asiakkaat ovat tyytyväisiä.

Haahti kilpailee ensi viikolla baristojen maailmanmestaruuskilpailuissa Yhdysvalloissa. Baristamestaruudesta on kisaamassa edustajia yli 50 maasta. Kaksinkertainen Suomen mestari aikoo tarjota kilpailuissa muun muassa lämmintä kahvijuomaa, jossa on karamellisoitua mantelia, kermaa ja suklaata. Hyvänmakuisen kahvin lisäksi baristat kilpailevat käytöksellään. Taitavan baristan on oltava varman näköinen ja palvelualtis.