Suomen romanien historia kootaan ensi kertaa yhteen

Dosentti Panu Pulman johtaman tutkimusryhmän tavoitteena on saada romanien historia laajasti tutkituksi ja taltioiduksi. Tutkimushankkeelle odotetaan Opetusministeriön rahoituspäätöstä vielä kevään aikana.

kulttuuri

Vaikka Suomen romaneja on tutkittu ja romanikulttuuria on taltioitu, ei näin laajaa tutkimushanketta ole aikaisemmin ollut vireillä. Romaniasiain neuvottelukunnan pääsihteerin, ylitarkastaja Sarita Friman-Korpelan mielestä hanke on historiallinen.

- Suomen romaneista ei ole kirjoitettua historiaa ollenkaan. Se, mitä Suomen romanien historiasta tiedetään, on hyvin vaatimatonta ja vähäistä. Lisäksi se on valtaväestön näkökulmasta kirjoitettua. Tämä on siis itsessään historiallinen historian hanke, Friman-Korpela sanoo.

Friman-Korpelan mukaan jokaisella väestöryhmällä on oikeus oman menneisyytensä taltiointiin, ja toisaalta myös muilla suomalaisilla on oikeus tietää toisista suomalaisista.

Sekä dosentti Panu Pulma että Suomalaisen kirjallisuuden seuran pääsihteeri Tuomas Lehtonen pitävät romanien historian tutkimushanketta ainutlaatuisena myös kansainvälisesti.

- Tämä on myös laajemmin merkittävä, kiinnostava ja ainutlaatuinen hanke, Tuomas Lehtonen sanoo.

Suomalaisen kirjallisuuden seura on jo kauan tallentanut romaniperinnettä. Pääsihteeri Tuomas Lehtonen korostaa myös perinteen tutkijoiden ammattitaitoa. Tutkijat saavat arkistoista irti sellaista tietoa, joka muunlaisista arkistolähteistä puuttuu.

Tavoitteena on löytää romanien oma näkökulma

Olennaista on myös se, että nyt vireillä olevassa tutkimushankkeessa on mukana myös romaneja. Romanikulttuurin painottuminen suulliseen perinteeseen ja kansanryhmän syrjintä ovat olleet keskeisiä syitä siihen, että romanien historiaa ollaan kirjoittamassa vasta nyt.

- Siitä ei loppujen lopuksi ole kovin pitkä aika, kun romanit ymmärrettiin vielä marginaalisena ryhmänä. Heitä ei siis nähty osana kansakunnan kokonaisuutta, Lehtonen sanoo.

Romanien kulttuurista on säilynyt melko vähän mitään arkistolähdettä, johon tieteellinen historiantutkimus yleensä perustuu.

- Meillä on hallussa lähdeaineistoa, joka kertoo lähinnä viranomaisten toimenpiteistä, jotka ovat kohdistuneet romaniväestöön. Hyvin vähän kuuluu romanien oma ääni. On toki selvää, että kun minkä tahansa ihmisryhmän historiaa tutkitaan, halutaan saada esiin heidän oma kokemuksensa ja tapansa jäsentää elämää, Lehtonen lisää.

Keskiviikkona vietetään kansainvälistä romanipäivää.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Leena Peltokangas

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus