Syntisimmät veroparatiisit tekivät parannuksen

Kehittyneiden maiden talousjärjestö OECD on poistanut Costa Rican, Uruguayn, Filippiinit ja Malesian veroparatiisimaiden mustalta listalta. Täysin yhteistyöhaluttomien veroparatiisien listalla ei tämän jälkeen ole ainoatakaan maata.

talous
OECD:n pääsihteeri Angel Gurria (vas.) ja EU:n verotus- ja tullikomissaari Laszlo Kovacs saapumassa tiedotustilaisuuteen Pariisissa.
OECD:n pääsihteeri Angel Gurria (vas.) ja EU:n verotus- ja tullikomissaari Laszlo Kovacs saapumassa tiedotustilaisuuteen Pariisissa.Reuters-TV

-Olen iloinen siitä, että nämä neljä maata ovat luvanneet jakaa tietoja OECD:n vaatimusten mukaisesti, järjestön johtaja Angel Gurria sanoi Pariisissa.

Johtavien talousmahtien G-20-ryhmä päätti viime viikolla Lontoossa ryhtyä pakotteisiin veroparatiisimaita vastaan. Perusteena käytetään OECD:n kolmea listaa - mustaa, harmaata ja valkoista.

OECD:n harmaalla listalla on 38 maata. Ryhmään kuuluvat mm. Sveitsi, Liechtenstein, Luxemburg, Bahama-saaret ja Vanuatu. Veroparatiisina tunnettu Sveitsi osoitti yhteistyöhalunsa maaliskuussa aloittamalla neuvottelut Yhdysvaltain ja Japanin veroviranomaisten kanssa.

Puhtaiden maiden valkoisella listalla on 42 maata. Listalle ovat päässeet myös Britannia ja Yhdysvallat, vaikka näille kuuluvia Kanaalinsaaria ja Neitsytsaaria on usein syytetty veroparatiiseiksi.

Lähteet: Reuters, DPA, AP