Perun Fujimorille 25 vuotta vankeutta ihmisoikeusrikoksista

Perun entinen presidentti Alberto Fujimori on tuomittu 25 vuodeksi vankeuteen ihmisoikeusrikoksista. Oikeuden mukaan armeijan kuolemanpartiot toteuttivat kaksi joukkomurhaa Fujimorin määräyksestä. 16 kuukautta kestänyt oikeudenkäynti päättyi tiistaina.

Ulkomaat
Perun entinen presidentti Alberto Fujimori oikeussalissa 7. huhtikuuta.
Perun entinen presidentti Alberto Fujimori oikeussalissa 7. huhtikuuta.Francisco Medina / EPA / Poder Judicial

Joukkomurhissa kuoli 25 ihmistä 1990-luvun alussa.

Myös suurin osa perulaisista on uskonut entisen presidentin syyllisyyteen. Perulaiset ovat voineet seurata suorassa televisiolähetyksessä 70-vuotiaan Fujimorin vastaista oikeudenkäyntiä. Oikeudenkäyntiä on kuvattu pisimmäksi, monimutkaisimmaksi ja kalleimmaksi Perun historiassa.

Fujimori on myös ensimmäinen Latinalaisen Amerikan demokraattisesti valittu presidentti, joka joutui oikeuteen ihmisoikeusrikoksista. Fujimori vakuutti toistuvasti syyttömyyttään oikeudenkäynnissä. Hän aikoo valittaa tuomiostaan.

Fujimorin aikana Peru kävi "likaista sotaa", jolloin maan armeija taisteli vasemmistosissejä vastaan. Erityisen tutkinnan alaisena on ollut Fujimorin suhde kuolemanpartioon, joka tunnettiin nimellä "La Colina". Fujimoria syytetiin tuen antamisesta hyökkäykselle, jossa viisitoista ihmistä tapettiin grillijuhlissa limalaisessa lähiössä marraskuusssa 1991. Lisäksi oli esillä tapaus, jossa yhdeksän opiskelijaa ja yksi professori tapettiin vuonna 1992.

Kovien otteiden presidentti

Oikeudenkäynnin aikana ei ole ilmaantunut todisteita siitä, että Fujimori olisi antanut suoranaisia tappokäskyjä. Syyttäjät perustivatkin syytöksensä sille, että presidenttinä Fujimori suojeli kuolemanpartiota, eikä tehnyt mitään murhien estämiseksi.

Perun kaksi vuosikymmentä kestänyt sisällissota maan armeijan ja Loistavan polun sekä Tupac Amarun sissiliikkeiden välillä vaati 70 000 ihmisen hengen.

Alberto Fujimori valittiin presidentiksi heinäkuusssa 1990, väkivallan pahimpina vuosina. Kaksi vuotta myöhemmin hän sulki parlamentin ja tuomioistuimet ja alkoi käyttää kovia otteita kapinallisia vastaan. Sissien katsotaan kärsineen lopullisen tappion vuoteen 2000 mennessä.

Fujimorin presidenttiys päättyi samana vuonna skandaalin jälkeen, kun julkisuuteen tuli videonauha, joka osoitti hänen salaisen tiedustelupalvelunsa päällikön Vladimiro Montesinosin lahjoneen opposition kansanedustajia. Fujimori erosi virastaan lähettämällä faksin syntymämaastaan Japanista, jonne hän oli paennut kaikessa hiljaisuudessa.

Vuonna 2005 hän yritti paluuta Peruun, mutta hänet otettiin kiinni naapurimaassa Chilessä. Chile luovutti Fujimorin Peruun tuomittavaksi kahden vuoden harkinnan jälkeen.

Lähteet: AP, AFP, Reuters