Tapio Kuula Fortumin johtoon - Lilius syrjään

Energiayhtiö Fortumin johtoryhmän jäsen Tapio Kuula on nimitetty yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän ottaa tehtävän vastaan toukokuun alussa. Nykyinen toimitusjohtaja Mikael Lilius jatkaa yhtiössä joulukuuhun saakka muissa tehtävissä.

Kotimaa
Tapio Kuula tiedotustilaisuudessa
YLE

Fortumin hallitus teki päätöksen uuden toimitusjohtajan nimittämisestä kokouksessaan tänään.

Kuula saa tehtävästään 70 000 euron kuukausipalkan. Lisäksi hän kuuluu yhtiön osakekannustinjärjestelmään. Hänen eläkeiäkseen on sovittu 62 vuotta.

Nykyisen toimitusjohtajan Mikael Liliuksen kuukausipalkka on 72 000 euroa.

Kuulan mukaan energiayhtiön toimintaan ei ole odotettavissa suuria suunnanmuutoksia. Tilanne on kuitenkin haastava.

-Teemme kaikkemme, jotta saataisiin aikaan sidosryhmien hyvä luottamus yhtiöön. Pyrin aikaansaamaan hyvän työskentelyilmapiirin ja työskentelyrauhan, Kuula sanoo.

Lilius siirtyy syrjään

Nykyinen toimitusjohtaja Mikael Lilius jää eläkkeelle joulukuussa täytettyään 60 vuotta. Siihen asti hän jatkaa hallituksen ja johtoryhmän määräämissä tehtävissä erityisesti Venäjän toiminnoissa. Hänen eläkkeensä on kuukaudessa yli 40 000 euroa.

Toimitusjohtaja Liliuksen asema on viime ajat ollut vaakalaudalla optio- ja osakepalkitsemiskohun seurauksena. Lilius itse ilmoitti eläkkeelle jäämisestään viime viikolla, ja arvosteli samassa yhteydessä valtio-omistajaa kovin sanoin.

Myös hallituksen puheenjohtaja Peter Fagernäs ilmoitti jättävänsä tehtävänsä.

Fortum haki seuraajaa jo aiemmin

Lilius kertoi eläkkeelle jäämisestä ilmoittaessaan tehneensä päätöksen asiasta samana päivänä. Tänään Fortum totesi etsineensä uutta toimitusjohtajaa jo pidempään.

Fortumin hallituksen varapuheenjohtajan Matti Lehden mukaan seuraajan hakuprosessi käynnistyi jo viime syksynä, ja seuraajan nimi oli tarkoitus julkistaa huhtikuun lopulla.

- Prosessi oli edennyt niin pitkälle, että hallitus saattoi yksimielisesti päättää uudesta toimitusjohtajasta, Matti Lehti toteaa.

Lilius arvosteli hallitusta

Lilius arvioi viime viikolla, että valtio-omistaja toimii opportunisesti poliittisten tuulien mukaan, eikä kanna vastuuta omista päätöksistään.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok.) on pitänyt Liliuksen moitteita yllättävinä. Häkämiehen mukaan valtio vaikuttaa Fortumiin vain yhtiön hallitusvalintojen kautta. Häkämies kuitenkin myöntää, että Fortumin johtajien palkkioihin puuttuminen vei maan hallitukselta liian kauan.

Lähteet: YLE Uutiset, Startel