Hyppää sisältöön

Porokyydillä Hetan musiikkipäiville

Euroopan Unionin pohjoisimmilla musiikkijuhlilla on eksotiikkaa: konserttiin voi lähteä porokyydillä, moottorikelkalla tai suksilla. Hetan musiikkipäiviä nyt kolmatta kertaa johtava kapellimestari ja viulisti Ari Angervo on valinnut vuoden teemaksi luonnon ja ihmisen.

Pääjuhlapaikkana on Enontekiön kirkonkylä Hetta, mutta konsertteja on niinkin etelässä kuin Rovaniemellä - sekä perinteiden mukaisesti myös Norjan ja Ruotsin puolella. Uutena konserttipaikkana on tällä kertaa Ruotsin Jällivaara, jonka asukkaat ovat pitkälti suomen- tai meänkielisiä.

Tapahtuman esiintyjiin lukeutuvat Lapin kamariorkesteri, Tempera-kvartetti, Seitakuoro sekä oopperalaulajat Päivi Nisula ja Esa Ruuttunen. Yhteen musiikkijuhlapäivään mahtuu 1–3 konserttia joko kirkonmenojen kanssa tai ilman.

Hetan musiikkipäivät järjestetään 40. kertaa. Ne saivat alkunsa vuonna 1969, kun kemiläinen opettaja Mauno Astala piti johtamalleen Seitakuorolle harjoitus- ja hiihtoleirin. Sittemmin juhlilla on nähty taiteilijavieraita aina Uudesta-Seelannista asti. Jatkuvaan rahapulaan on viime vuosina saatu helpotusta mesenaatti Kauko Sorjosen lahjoituksista.

Kolmelle teokselle kantaesitykset

Juhlavuoden kunniaksi kantaesityksensä saa kolme uutta teosta, joista ensimmäisenä kuullaan Jouni Kaipaisen The Canticle of brother sun sopraanolle, bassobaritonille ja kamariorkesterille. Teos esitetään Enontekiön kirkossa torstaina.

Kävijämääristä tai lipunmyynnistä ei vielä ole tietoa, sillä suurin osa lipuista ostetaan vasta konserttipaikalla. Tänä vuonna lipunhintoihin on tullut korotus, mutta sen ei pelätä karkottavan kuulijoita. Paikkakuntalaiset saavat liput jälleen puoleen hintaan, mikäli varaavat ne kiirastorstaihin mennessä.

Lapin kamariorkesterin torstainen konsertti kuullaan YLE Radio 1:ssä pitkänperjantain iltana.