Kauramoottorilla korjataan metsää luonnonmukaisesti

Erityisesti taajama-alueiden metsänhakkuutöissä käytetään yhä useammin luonnonmukaisia hevosmetsureita. Suomessa päätoimisia hevosten kanssa metsätöitä tekeviä on ainoastaan muutamia, mutta Ruotsissa heitä on jopa 500.

Kotimaa
Hevosia metsätöissä
YLE / Antti Eintola

Hevonen ei vahingoita luontoa eikä ärsytä taajaman asukkaita yhtä paljoa kuin raskaat traktorit. Tällä hetkellä Tampereen Atalassa tehdään puistometsien harvennuksia, joita tekemään on palkattu hevosmetsuri työkoneineen.

- Hevonen on osa luontoa. Se syö ja lannoittaa, mutta ei tuhoa kulkiessaan metsässä. Työskentely on näiden kanssa ihan yhtä nopeaa ja tehokasta kuin pienellä metsäkoneella, kertoo hevosmetsuri Miika Åfelt.

Hevosilla metsätöitä tehtäessä ajoreitit pystytään pitämään kapeina, eikä metsään jää suuria korjuujälkiä. Polttoainetta ei kulu, eikä luonto kärsi pakokaasuista.

Kesällä korjataan heinää

Miika Åfelt on toiminut hevosmetsurina jo 15 vuotta. Hänellä on kotonaan Ikaalisissa 3 hevosta, joista kaksi, Terttu ja Diktus, ovat hänellä mukana Atalassa.

Ruotsalaiset työhevoset eivät hätkähdä, vaikka viereen kaatuu puu ja korvissa surisee moottorisahan ääni. Hevoset ovat tottuneet työskentelemään Åfeltin mukana.

Metsätyöt rajoittuvat syksy- ja talvikauteen, kesällä hevosmetsurin täytyy keksiä muuta.

- Kesällä teemme heinätöitä vanhaan tyyliin. Osallistumme myös erilaisiin tapahtumiin ja juhliin, esimerkiksi häissä hevosiamme käytetään usein, Åfelt kertoo.

Lähteet: YLE Tampere / Heli Keskinen