Effi ry erittäin tyytyväinen KHO:n päätökseen

Kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustava Effi ry on erittäin tyytyväinen Korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen määrätä kuntavaalit uusittavaksi kolmessa kunnassa. Effin mukaan päätös on osoitus siitä, että sähköisen äänestysjärjestelmän käyttöönotto valmisteltiin huonosti.

Kotimaa

Effi ry:n mukaan sähköisen äänestyksen valmistelussa tehtiin Korkeimman hallinto-oikeuden perustelujenkin mukaan paljon virheitä.

- Kuten oikeus toteaa, niin sähköisen järjestelmän ohjeistus oli puutteellinen. Eli tämä järjestelmä ei ollut riittävän hyvä vaalien tärkeyteen nähden, Effi ry:n puheenjohtaja Tapani Tarvainen kertoo YLE Uutisille.

- Tämä on demokratian voitto byrokraateista, Tarvainen jatkaa tyytyväisenä.

Tarvaisen mukaan oikeusministeriö ja järjestelmän laatijat olivat kerta kaikkiaan liian huolimattomia näissä järjestelyissä.

- Vaalijärjestelmää on vaikea tehdä hyvin. Siinä pitäisi olla vieläkin huolellisempi kuin yleensä. Siitä puuttuu tällainen luontainen feedbackmekanismi, kuten vaikka verkkopankkijärjestelmässä on. Järjestelmän ongelmat tulevat esille vasta poikkeustilanteessa, Tarvainen huomauttaa.

"Käsittämätöntä huolimattomuutta"

- Tässä oli itse asiassa aika käsittämätöntä huolimattomuutta, että näinkin helpossa tilanteessa onnistuivat sen kämmäämään näin hyvin, Tarvainen tyrmää järjestelmän valmistelut.

- Näkyvin ongelma oli se käyttöjärjestelmä ja sen käyttöohjeet. Mutta perusongelma ylimalkaan on se, että tämä oli tehty liian hutiloiden. Liian vähän ajateltiin vaalien erityisluonnetta ja minkäänlaisiin poikkeustilanteisiin varautumista. Kun katsoo dokumentteja, niin ainoa poikkeustilanne, johon varautumisesta oli edes maininta, oli sähkökatko, Tarvainen lausuu.

- Tämä kertoo jotakin valmistelujen tasosta, Tarvainen kuittaa.

Tapani Tarvaisen mukaan sähköisen vaalijärjestelmän rakentaminen voisi periaatteellisesti olla mahdollista, mutta Suomen kokoisessa maassa se olisi liian kallista ja vaikeaa.

- Jollei tilanne radikaalisti muutu, niin ainakaan tällä hetkellä ei näyttäisi olevan järkevää jatkaa kokeilua.

Effillä ei ollut kuntavaalien ongelmissa muodollista valitusoikeutta, mutta se avusti jutussa 16:ta valittajaa.

Lähteet: YLE Uutiset