Härö tarttui uskoon

Klaus Härö suunnitteli tekevänsä seuraavankin elokuvansa Ruotsissa, kun postilaatikkoon tupsahti melkein liian hyvä käsikirjoitus kotimaiseksi elokuvaksi.

Elokuvaohjaaja Klaus Härö Kuva: YLE

Klaus Härö on tarttunut henkilökohtaiseen aiheeseen. Postia Pappi Jaakobille käsittelee uskoa, johon ohjaajalla itsellään on vahva suhde. Yksi elokuvan osarahoittajista on evankelisluterilainen Kirkon Mediasäätiö.

- Uskon, että asioilla on merkitystä, sillä miten elämme ja kohtelemme toisiamme. Sillä on myös kosmisessa mittakaavassa merkitystä: se on jollain lailla itsensä jatkuvaa peilaamista Raamatun sanaan ja siihen, minkä kokee olevan kiristinuskon sanoma, ohjaaja kertoo.

Härön vähäeleisessä ja herkässä elokuvassa entinen elinkautisvanki saa pestin maalaispappilaan. Maailmankatsomukset törmäilevät, kun armahdettu vanki asettuu taloksi. Kovaluontoisen naisen roolin tekee Kaarina Hazard.

- Oli yllätys, miten Kaarina haastoi minua ohjaajana. Hän vei itse sitä roolia ja toi siihen sellaista jyväskyläläistä murretta ja "min en välitä" -asennetta. Se kirkasti tarinaa entisestään.

Härö oli ajautua törmäyskurssille Vammalan seurakunnan kanssa, kun ohjaaja halusi viime kesänä kuvata Tyrvään kirkon maisemissa. Kirkossa työskenteli jo kaksi taiteilijaa, Osmo Rauhala ja Kuutti Lavonen, joiden työrauhaa seurakunta suojeli. Pari päivää ennen kuvauksia Härö törmäsi Lavoseen, joka suhtautui tilanteeseen huvittuneena.

- Lavonen totesi, että mitä rinnakkaistaiteen edustajilla voisi olla toisiaan vastaan, Härö kertaa.