Seitsemän veljestä on autistien suosikkikirja

Mikael Agricolan päivän kunniaksi on viime viikkoina järjestetty autistien lukuryhmiä, joissa luetaan selkokielellä. Kalevalan 160-vuotisjuhlan kunniaksi Kalevalasta on julkaistu selkokielinen versio, mutta autistiryhmissä suosikkiasemaan on päässyt Aleksis Kiven Seitsemän veljestä.

kulttuuri
Viisi seitemästä veljeksestä kurkistelee kuusikosta.
Veljekset piilossa kouluoppia Jouko Turkan ohjaamassa tv-sarjassa vuonna 1989Antero Tenhunen / YLE

- Pidättäkää nyt ja syökää, te puuhevoset! Mutta muistakaa, tämän jälkeen ette saa ruokaa ennen kuin tunnette aapisen kaikki kirjaimet, te visakalloiset sonnit!

Näin sanelee lukkari Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen selkoversiossa. "Te visakalloiset sonnit" on ilmaisu, joka sopii selkokieleenkin. Itse asiassa juuri tuo ilmaisu kirvoittaa autistien ryhmässä parhaat naurut.

- Selkokirja on tavallaan uusi taideteos, luonnehtii projektipäällikkö Johanna Kartio Selkokeskuksesta. Hänen mukaansa kirjasta syntyy uutta vähän samaan tapaan kuin jos sen pohjalta tehtäisiin elokuva.

- Onnistunut selkokirja on sellainen, jossa on alkuperäisen teoksen henki. Todennäköisesti se kuitenkin on paljon lyhyempi, siinä on vähemmän tapahtumia ja henkilöitä, ja lisäksi kieli on yksinkertaisempaa, Kartio kertoo.

Austistien lukuryhmät ovat uutuus

Selkokieli tuo kirjallisuuden niidenkin ulottuville, joille yleiskieli on liian vaikeaa.

Selkokielisiä lukuryhmiä on pidetty tähän asti lähinnä kehitysvammaisten ryhmäkodeissa ja vanhainkodeissa. Nyt lukuryhmiä on järjestetty myös esimerkiksi nuorille, joilla on kielen erityisvaikeuksia, sekä autisteille.

Kartio sanoo yllättyneensä siitä, miten hyvin toiminta sopii nuorille. - Klassikkoteokset kiinnostavat nuoriakin, kunhan niistä on vaikeimmat asiat karsittu, Kartio sanoo.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Jonni Roos