1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ylen aamu

A Dangerous Method on teemoiltaan mielenkiintoinen

Ohjaus: David Croneneberg Alkuperämaa: Iso-Britannia 2011 Pääosissa: Michael Fassbender, Viggo Mortensen, Keira Knightley, Vincent Cassel K-12

Psykiatri Carl Jung saa potilaakseen viehättävän, mutta mieleltään epätasapainoisen venäläisnaisen Sabina Spielreinin. Seksuaalispohjaisista ongelmista kärsivän Spielreinin hoidossa Jung päätyy käyttämään Wienissä asuvan kollegansa Sigmund Freudin kehittämää vallankumouksellista metodia, psykoanalyysia. Jung ja Freud käyvät tapauksen tiimoilta kirjeenvaihtoa ja lopulta nämä modernin psykoterapian isät myös kohtaavat toisensa ajautuakseen kuitenkin täydelliseen välirikkoon.

A Dangerous Method pohjautuu englantilaisen näytelmäkirjailijan Christopher Hamptonin näytelmään The Talking Cure, jonka pohjalta Hampton on itse tehnyt elokuvan käsikirjoituksen. Alkuperästään ja tietenkin myös aiheestaan johtuen on A Dangerous Method melkoisen puhelias elokuva, jonka tapahtumapaikkoina ovat lähinnä erilaiset vastaanottohuoneet.

Tositapahtumiin pohjaava A Dangerous Method on teemoiltaan mitä mielenkiintoisin elokuva. Kukapa ei olisi halunnut olla kärpäsenä katossa kuuntelemassa ja katsomassa miten moderniin psykiatriaan niin voimakkaasti vaikuttaneet Freud ja Jung väittelivät keskenään tuon uuden, potilaan kuuntelemiseen pohjaavan hoitomenetelmän mahdollisuuksista ja ulottuvuuksista. Nämä lopulta kiivaiksi kääntyneet, oppiriitoihin ja välirikkoon johtaneet keskustelut muodostavatkin tämä laadukkaan, mutta hiukan kuivakkaan akateemiseksi jäävän historiallisen kamarielokuvan ytimen.

Tämä ei olisi ihmismielen pimeimpiä puolia useissa elokuvissaan kolunneen David Cronenbergin ohjaama elokuva, ellei siinä edes kurkistettaisi myös noille varjoalueille. Kutakuinkin onnellisesti naimissa oleva Carl Jung ajautuu elokuvassa suhteeseen kauniin potilaansa kanssa. Suhteen mausteena ovat Sabinan psykologisten ongelmien taustalla olevat, lapsuuden traumoista johtuvat, masokistiset tarpeet, joita Jung nautinnolla muutamassa kohtauksessa toteuttaa.

Sigmund Freudin ja Carl Jungin osissa nähdään taitavat näyttelijät Michael Fassbender ja Viggo Mortensen.Tohtoreiden yhteisen ihastuksen kohdetta esittää, tässä totutusta poikkeavassa roolissa nähtävä Kiera Knightley.