Haywiren tarina on liiankin tuttu

Ohjaus: Steven Soderbergh Alkuperämaa: Yhdysvallat/Irlanti 2011 Pääosissa: Gina Carano, Ewan McGregor, Michael Fassbender, Channing Tatum, Michael Douglas, Antonio Banderas K-16

Kuva: Nordisk Film

Mallory Kane on freelancerina työskentelevä väkivallan ammattilainen. Hän tekee keikkoja, joista valtaapitävät eivät halua tietää mitään. Mallory on juuri palannut Barcelonasta, jossa hän oli vapauttamassa panttivangiksi otettua toimittajaa. Saman tien hänet lähetetään Dubliniin suorittamaan helpolta vaikuttavaa tehtävää. Dublinissa kaikki menee kuitenkin pieleen ja Mallory huomaa tulleensa petetyksi ja ryhtyy ottamaan selvää kuka on kaiken takana.

Joku viisas on joskus sanonut, että tarinassa tulee olla alku, keskikohta ja loppu. Sitten tuli joku näsäviisas ja totesi, ettei niiden välttämättä tule esiintyä tuossa järjestyksessä. Tätä jälkimmäistä viisautta on Haywire-elokuvan ohjaaja-kuvaaja-leikkaaja Steven Sodrebergh soveltanut useissa elokuvissaan ja tekee niin jälleen.

Haywire on lähtökohdiltaan selkeä b-elokuva. Sen tarina petetyksi tulevasta agentista selvittämässä kaiken takana olevaa pahaa on vähän liiankin tuttu, eikä Haywire edes yritä tuoda siihen mitään uutta tai edes tarkastele aihettaan vaikkapa ironisesta näkökulmasta. Tarina alkaa kutakuinkin keskeltä ja etenee siitä takaumina kohti loppuaan.

Elokuvan pääosassa nähdään tässä valkokangasdebyyttinsä tekevä, vapaaottelijana paremmin tunnettu Gina Carrano. Kovin suuria näyttelijänlahjoja Carrano ei Haywiressä esitä. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö Carranosta voisi hyvinkin tulla uusi naispuolinen actiontähti, sen verran tehokkaasti hän osaa näyttävää kehoaan käyttää. Elokuvan tempo on koko ajan hektinen sen kuljettaessa katsojaa maanosasta ja toimintakohtauksesta toiseen. Mitä tehokkailta näyttävien toimintajaksojen välissä tapahtuu, on melkoisen toissijaista ja jää oletettavasti tarkoituksellisesti myös melkoisen hämäräksi. Tappavan tyylikkäästi taistelevan Carranon tukena elokuvassa on mukana sellaisia A-luokan tähtiä kuin Ewan McGregor, Michael Douglas, Antonio Banderas ja, jo toisessa elokuvassa tällä viikolla nähtävä Michael Fassbender, joiden tehtävänä onkuljettaa elokuvan hämäränsekavaa juonta eteenpäin.

Mikä tekee Haywiresta kuitenkin keskivertoa mielenkiintoisemman lajityyppinsä edustajan, on ohjaajakuvaajaleikkaaja Steven Soderberghin elokuvan tekemisen taito ja riemu.