Venäjän verkossa: Suurilla on suuret murheet

Venäjällä on Yhdysvaltain uusi Moskovan-suurlähettiläs Michael McFaul sotkeutunut kolmessa kuukaudessa Venäjän verkkoon tavalla, jota ei ole ennen nähty. Amerikkalaiset pelkäävät, että hänen henkensä on vaarassa. Olisiko siitä jotain opiksi opittavaa myös meille suomalaisille?

Ulkomaat
Sergei Chirkov / EPA / YLE Uutisgrafiikka

Me suomalaiset olemme nimittäin kovin herkkähipiäisiä, etenkin silloin, kun toimiamme arvostellaan ulkomailla. Pidämme esimerkiksi loukkaavana ja käsittämättömänä sitä tapaa, jolla lastensuojelusta vastaavien viranomaistemme toimintaa arvioidaan Venäjällä.

Mutta pienen maan kansalaisina ja vaatimattomina protestantteina me emme vain ymmärrä, kuinka paljon huonommin asiat voisivat olla, jos Kremlissä todella oltaisiin meistä kiinnostuneita. Viime kuukausina tästä ovat saaneet arvokasta kokemusta amerikkalaiset ja erityisesti heidän tammikuussa työnsä aloittanut uusi Moskovan-suurlähettiläänsä Michael McFaul.

Mike ei ole poliitikko eikä diplomaatti eikä presidentti Barack Obaman vaalikassaa lihottanut rahamies. Hän on yliopistojen kasvatti, todellinen pitkän linjan Venäjän tuntija ja Venäjän tutkija.

Hän kuuluu siihen Yhdysvaltain älymystöön, jonka mielestä Venäjää on ymmärrettävä, ja siihen on suhtauduttava suopeasti. Avoimen ja rehellisen vuorovaikutuksen myötä kaikki keskinäiset ongelmat voidaan ratkaista molempia osapuolia hyödyttävällä tavalla. Mike McFaul on presidentti Obaman käynnistämän uuden Venäjän-politiikan eli niin sanotun reset-politiikan pääarkkitehti.

Reset ja amerikkalaisten virheet

Venäjän johto kannattaa reset-politiikkaa kaikesta sydämestään. Heidän mielestään se merkitsee sitä, että amerikkalaiset myöntävät olleensa aiemmin väärässä ja lupaavat uuden politiikan myötä asettua sille kannalle, jolla Venäjä on ollut koko ajan. Tähän käsitykseen McFaul törmäsi Moskovan-komennuksensa toisena virkapäivänä.

Ensimmäisenä päivänä hän tapasi Venäjän johtoa, ja kaikki sujui hyvin ja ystävällisessä hengessä. Toisena hän tapasi Venäjän poliittisen järjestelmän niin sanotun ulkopuolisen opposition edustajia. Tästä alkoivat ongelmat. Venäjän tv:n kolmannen pääkanavan NTV:n kuvausryhmä päivysti Yhdysvaltain lähetystön portilla sekä oppositiojohtajien mennessä sisään että heidän tullessaan ulos. Sen jälkeen se on seurannut suurlähettilästä kaikkialle.

Samana iltana uutisissa näytettiin vanhoillisen propagandistin Mihail Leontjevin hyökkäys McFaulia vastaan. Leontjev väitti tämän julkaisseen tutkijana ”satoja Putinin vastaisia artikkeleja”. Koska McFaul oli tutkinut Ukrainan oranssia vallankumousta, Leontjev kyseli, onko uusi mies lähetetty Venäjälle vehkeilemään vallankumousta.

McFaul on puolustautunut raivokkaasti sosiaalisen median ohella sekä laatulehti Kommersantissa että Moskovski Komsomoletsissa. Kommersantissa hän totesi: ”Väitteet siitä, että olisin Venäjällä puuhaamassa vallankumousta tai rajoittamassa Venäjän suvereniteettia, ovat hölynpölyä ja absurdia”. Hän ihmetteli sitä, kuinka hyvässä ilmapiirissä kaikki viralliset tapaamiset olivat sujuneet, kun taas tiedotusvälineet olivat käynnistäneet mediakampanjan häntä vastaan.

”Venäjä on ystävämme”

”Miksi näin on”, McFaul kysyi, ja vastasi: ”Sitä täytyy kysyä heiltä”. Mihin Kommerssantin toimittaja totesi: ”Mutta näin raportoivat televisiokanavat ovat valtiollisia. Kyse on siis tietystä linjasta”, mihin McFaul: ”En tiedä, miten järjestelmänne toimii…Venäjä on meidän ystävämme ja kumppanimme. Ja silti yhtäkkiä lähetystöämme saartavat mielenosoittajat”.

Suurlähettilään tuskien taivalta sivusta seurannut riippumaton Novoje Vremja kertoi maaliskuun lopulla, että McFaulin vastaista kampanjaa koordinoi Kremlissä presidentin hallinnon sisäpoliittisella osastolla toimiva virkamies nimeltä Konstantin Kostin. Hänen keinojaan ovat puhelimien salakuuntelu, sähköpostien ja LiveJournalien tilien murtaminen sekä kohteiden varjostaminen.

Isännän ääni

Käsikassarana toimii NTV:n yhteiskuntaohjelmien osasto, joka tekee tilaustöitä presidentin hallinnolle. Sieltä määrätään, mistä tai kenestä kulloinkin tehdään häväistysohjelma. Duuman ja presidentinvaalien alla tämä osasto tuotti ohjelmat, joissa väitettiin Yhdysvaltain sekaantuvan Venäjän vaalikampanjaan ja leimattiin muun muassa Ruotsin Moskovan-lähetystön lehdistöneuvos vakoojaksi, joka Yhdysvaltain kätyrinä vehkeilee Venäjällä vallankumousta.

NTV:n yhteiskuntaohjelmien osastoa johtaa puolestaan voimaministeriöiden hämäristä kätköistä löydetty Juri Shalimov, joka kuuleman mukaan pitää osastollaan yllä sotilaallista kuria ja järjestystä.

Yhdysvallat on nyttemmin virallisesti valittanut lähettiläänsä kohtelusta Venäjän ulkoministeriölle ja ilmoittaa olevansa huolissaan tämän turvallisuudesta.

Kuinka pientä kaiken tämän rinnalla on se, että Pravdan mukaan Suomessa on vaarallista olla venäläinen äiti ja että psykiatriseen hoitoon Suomessa joutuneita venäläisnaisia on kadonnut. Tai kun nettisivusto ruskline kertoo, että Suomen viranomaiset maksavat 25 000 euron palkkion jokaisesta suomalaiseen lastenkotiin toimitetusta venäläislapsesta.

Lasten keskitysleirit

Vielä pidemmälle menee trinhzu.livejournal. Sen mukaan Suomessa lastensuojelu ja vanhustenhoito ovat valtioterrorin ja yksityisen rikastumisen välineitä. Suomessa toimii keskitysleirejä, joissa huostaan otettuihin lapsiin kohdistetaan psykologista, fyysistä sekä seksuaalista väkivaltaa. Suomessa yhteiskunnan perusteita jäytää korruptio, joka tekee ihmisistä eläviä robotteja. Homoseksuaalisuutta propagoidaan kouluissa ja viiden miljoonan asukkaan maassa on miljoona alkoholistia.

Ensi maanantaina kaksi Kremlin suojeluksessa toimivaa kansalaisjärjestöä järjestääkin maanlaajuisen protestin länsimaiden lastensuojelun julmuutta vastaan. Sen päätapahtuma pidetään, kuinkas muuten, Suomen Moskovan-suurlähetystön luona.

Näin olivat asiat tänään. Venäjän verkossa jälleen kahden viikon kuluttua samaan aikaan tällä samalla paikalla.

Lähteet: Yle Uutiset / Jarmo Mäkelä