1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jälkiviisaat: Wallinin asuntokaupat ja Nokian tilanne

Jälkiviisaat keskustelivat Aamu-tv:ssä Stefan Wallinin asuntokaupoista, Nokian tilanteesta ja perussuomalaisten äänestämisestä. Keskustelijoina olivat Jeanette Björkqvist, Kalle Isokallio ja Jan Erola.

Jan Erola, Jeanette Björkqvist ja Kalle Isokallio keskustelevat Jälkiviisaissa.
Kalle Isokallio, Jan Erola ja Jeanette Björkqvist palasivat viisastelemaan pääsiäistauon jälkeen.

Viime aikoina otsikoihin ovat nousseet Åbo Akademin ja puolustusministeri Wallinin asuntokaupat. Ne tehtiin vuosia sitten, mutta nyt ne ovat nousseet puheenaiheiksi.

Isokalliota häiritsee asuntoveivauksissa kaksi asiaa.

- Siinä on aina kysymyksessä eläkerahat, eli isännätön raha, jota valvoo joku kyvytön henkilö. Toiseksi; seuraavalle, joka jää käsi hillopurkissa kiinni, olisi sellainen ohje, että huono vastaus on, että tämä on laillista. Nyt ne kaikki ilmoittaa, että tämä on laillista, ja että ei kerrota, millä hinnalla tätä on vuokrattu.

Isokallion mukaan Eva Biaudet hoiti omat asuntoasiansa hyvin.

- Hän asuu jonkin säätiön vuokralaisena Helsingissä ja hän ilmoitti rehellisesti, mitä maksaa vuokraa ja se on täysin kelpo vuokrataso. Koko juttu kuoli siihen, kukaan ei melskaa nyt Eva Biaudetin asumisesta. Suosittelisin avoimesti ulostuloa, kun jäädään kiinni. Ja ennen kuin jäädään kiinni, Isokallio perusteli.

Nokia ja epäileväisyys ympärillä

Samsung on ohittanut Nokian maailman johtavana matkapuhelinvalmistajana. Analyytikkojen arvioiden mukaan Samsung myi vuoden ensineljänneksellä Nokiaa enemmän, ensimmäistä kertaa koskaan. Nokia hallitsi matkapuhelinmarkkinoita 14 vuotta.

- Onhan se tietysti kiusallista ja surullista, jollain tavalla. Mutta ovathan työpaikat jo lähteneet täältä pois ja vaikuttaa siltä, että ainakaan vielä Lumian lanseeraaminen ei onnistunut. Että en tiedä, se on mielestäni ihan ansaittu asema, jos kerran menee mahalleen, siitä sitten tulee seurauksia, Erola sanoi.

- Kaikki varmaan muistaa sen ajan, kun suunnilleen jokainen suomalainen osasi luetella Nokian mallit. Sitten jotain lähti käsistä ja puhelimia alkoi tulemaan vähän liikaa, Björkqvist jatkoi.

Erolan mukaan vielä ei kuitenkaan kannata tuomita Nokiaa täysin.

- Applella on enemmän uskovaisuutta ympärillä, Nokialla päinvastoin taas epäileväisyyttä ympärillä. Siitä huolimatta on tämä hyvin varhainen vaihe antaa niskalaukausta Nokialle, Erola sanoi.

- Suomalaisen itsetunnon kannalta on vähän noloa, että me ei ollakaan maailman ykkönen, Isokallio totesi.

Perussuomalaiset ja samaistuminen

James Hirvisaaren avustaja Helena Eronen vitsaili hetken aikaa netissä olleessa blogissaan, että ulkomaalaisille pitäisi pistää samanlaiset nauhat käsivarteen kuin juutalaisilla oli Kolmannen valtakunnan aikaan.

- En ihmettele ollenkaan, että gallupit painavat alas sitä porukkaa, Erola totesi.

Isokallion mielestä politiikassa on kyse samaistumisesta.

- Politiikka on siitä ihmeellinen asia, että tuskin kukaan äänestäjistä tietää, mikä on puolueen ohjelma. Silloin äänestys periaatteessa tapahtuu samaistumisreaktion kautta. Viime eduskuntavaaleissa ainoa perussuomalainen, joka tiedettiin, oli Timo Soini. Häneen oli helppo samaistua. Nyt heillä on vaikeampi tilanne mennä vaaleihin, koska nyt ei ole enää sitä. Jos sanon nyt, että äänestän perussuomalaisia, se ei ole enää niin, että mielletään minun äänestävän Timo Soinia. Vaan nyt siellä on vaihtoehtoja, Isokallio sanoo.

Björkqvistin mielestä perussuomalaisia ei äänestetty vain samaistumismielessä.

- Oli Jussi Halla-aho, jolla oli oma oli toinen äänestäjäporukkansa. Oli Timo Soini ja sitten oli Halla-aho, Björkqvist kommentoi.

- Mutta nyt kuvia on enemmän, on vaikeampi periaatteessa julkisesti sanoa, että minä äänestän perussuomalaista. Sinut voidaan sitten leimata johonkin toiseen henkilöön, Isokallio jatkoi.

Mitä mieltä sinä olet?