Tutkimus todisti: Alkoholi parantaa ongelmanratkaisukykyä

Parin viinaryypyn ottaminen "neuvoa-antavina" ei ole tyhjää puhetta. Yhdysvaltalaisen Illinoisin yliopiston tutkijat ovat todistaneet, että alkoholin nauttiminen maltillisina annoksina parantaa ihmisen luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä

terveys
Oluthylly ruokakaupassa.
Oluthylly päivittäistavarakaupassa.YLE

Yliopiston kokeeseen osallistui 40 miestä, iältään 21 - 30 -vuotiaita. Heistä puolet joi alkoholimäärän, joka vastasi kahta tuoppia olutta, eli veren alkoholipitoisuus nousi noin 0,75 promilleen. Vertailuryhmä pysyi raittiina.

Koehenkilöille annettiin kielellisiä assosiaatiotehtäviä (Remote Associates Test, RAT).

Tuloksista ilmeni, että hiprakassa ollut ryhmä ratkaisi 40 prosenttia enemmän tehtäviä kuin raittiit.

Lisäksi alkoholia nauttineet suoriutuivat tehtävistä nopeammin. He käyttivät kuhunkin tehtävään keskimäärin 12 sekuntia, kun taas selväpäiset pohtivat niitä keskimäärin 15,5 sekuntia.

Tutkijoiden mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun alkoholin luovuutta parantava vaikutus on todistettu laboratorio-olosuhteissa. Tutkijat muistuttavat, että koehenkilöt eivät olleet varsinaisesti humalassa.

Tutkimus on julkaistu Consciousness and Cognition -tiedelehdessä.

Muiden tiedelaitosten tutkijat ovat tiedotusvälineiden haastatteluissa epäileväisiä. Brittiläisen Mail Online -nettilehden haastattelussa Hertfordshiren yliopiston psykologi Richard Wiseman ei kyseenalaista tulosta, mutta arvelee hyvien yöunien antavan vastaavanlaisen vireystilan lisäyksen.

Lähteet: Yle Uutiset