Maasta nousee rautaista historiaa

Isonvihan aikainen esinekätkö – siinä unelma, joka innostaa Pentti Siirilää lähtemään Ullavanjärven rannoille ja metsiin yhä uudelleen ja uudelleen metallinpaljastimen kanssa. Jokainen maasta nouseva rautaesineen palanenkin on harrastajalle ilon aihe.

Ullava
Kuvssa Pentti Siirilä esittelee karttakuvaa tuhansia vuosia vanhasta Rahkosen saaresta
Kokkolan Ullavassa asuva Pentti Siirilä sai pojaltaan eri aikakauden karttoja Ullavanjärven ympäristöstä.YLe / Raila Paavola

Kaikki sai alkunsa saunasta. Lauteilla iski idea metallinpaljastimen hankinnasta, eikä aikaakaan, kun sellainen oli pojan kanssa ostettu. Harrastus tempaisi mukaansa, ja nyt kotona Kokkolan Ullavassa on vitriinitolkulla puhdistettuja, ruokaöljyttyjä, luetteloituja ja arkistoituja rautaesineitä.

- Ullavanjärvi on aivan ehtymätön tätä varten. Jos vähänkin tietää missä on ollut asutusta ja polkuja, rautaesineitä löytyy, kertoo Pentti Siirilä

Tietoa on, sillä Siirilä on saanut pojaltaan monta mapillista eri aikakauden karttoja alueesta.

Aikakausien hahmottamista auttoi arkeologikurssi, jonka Siirilä kävi kesällä 2011. Sieltä sai myös opin esineistön oikeanlaiseen säilyttämiseen ja luetteloimiseen.

Puukko poikineen

Maasta on noussut kymmenittäin nappeja, hevosenkenkiä ja puukkoja. Puukko oli monitoimityökalu, joka aikoinaan roikkui jokaisen miehen lonkalla.

- Nelisenkymmentä löytyy vitriinistä. Melkein pystyy tekijäsepänkin tunnistamaan, Siirilä naurahtaa.

Esineen löytyminen maasta poikii kysymyksiä, joihin Pentti Siirilä etsii vastauksia netistä. Esimerkiksi poikasiaan ruokkivalla pelikaanilla koristettu nappi paljastui 1800-luvun alkupuolella toimineen hyväntekeväisyysjärjestön tunnukseksi. Vitriineissä on myös monia venäläisiä paltoonnappeja.

Sotamies on valanut kupilla luoteja

Yksi aarteista on kahdella kaatokololla varustettu rautakuppi. Senkin alkuperän Siirilä on onnistunut selvittämään.

- Isossamaassa on ollut sotilastorppa ja luultavasti kuppi on sotamies Ekqvistin jäämistöä. Sotamies on valanut kupilla luoteja.

Innokkaan harrastajan suurimpana haaveena on löytää maasta Ison vihan aikainen kätkö.

- Näiltäkin kyliltä on jouduttu lähtemään metsään piilopirtteihin. Omaisuus kaivettiin maahan ja jos joutui surmatuksi, omaisuus jäi kätköön. Mitä tahansa voi vielä löytyä!