Ravintolaillallista jonotetaan kuin kulttuurielämystä

Suomalainen ravintolakulttuuri on ryhtynyt painottamaan elämyksellisyyttä. Suosittuihin ravintoloihin saa odottaa pöytää kuukausitolkulla, ja yhä useampi kokki ja keittiömestari on tunnettu nimeltä. Tekijöiden mielestä menestyvän ravintolan salaisuus onkin nykyään elämykset ja tunnelma eikä vain ruoka ja juoma.

Nicholas Thieulon kiirehtii selostamaan päivän ruokalistaa asiakkaille. Täpötäydessä Ravintola Murussa lista kerrotaan henkilökohtaisesti ruokailijoille. Kuva: Yle

Helsinkiläiseen ravintola Muruun saa pöytävarauksen viikonlopulle aikaisintaan heinäkuun lopulla. Ravintolasta on tullut kulttuurielämys, jonne on päästävä, koska muutkin siitä puhuvat.

- Välillä vähän epätoivosiakin kyselyjä tulee, että pakko päästä. Varaustulvat on aikamoisia, kertoo keittiömestari Henri Alén.

Ravintola Muru ei ole poikkeus. Varsinkin suurissa kaupungeissa eletään uutta ravintolakulttuurin aaltoa. Ravintolaan mennään yhä useammin elämysten ja tunnelman kuin vain hyvän ruuan perässä.

Henri Alénin mielestä tässä juuri on hänen ravintolansa menestyksen salaisuus.

- Tunnelma ja kokonaisuus on se, mikä merkitsee. Että ihmiset kokee, että heidät otetaan tässä kylmässä maailmassa vielä jossain lämpimästi vastaan. He saavat huomiota, he pääsevät hetkeksi omaan illuusioon ravintolan kautta. Se on hengen ruokaa myös.

Julkkiskokkien maine siivittää ravintoloiden uutta nousua

Helsingin ruokakulttuuria kehittävä Ville Relander istuu toisessa varauslistoiltaan täynnä olevassa ravintolassa, Gaijinissa. Täällä näkyy, että ravintolakulttuuri elää uutta kautta. Tekijät ovat nuoria ja tunnettuja, kuten omaa kokkiohjelmaansa pitävä toinen keittiömestari Tomi Björk.

Yhä useampi keittiömestari tunnetaankin nimeltä. Moni pitää blogia ja maine kiirii televisio-ohjelmista.

- Monet uudet ravintolat ja nuoret ravintoloitsijat ovat ymmärtäneet kokonaisuuden mertkityksen. Oikeasti tehdään jotain kaikille aisteille, ei ainoastaan keskitytä siihen, mitä lautasella on, analysoi Ville Relander.

Relander suunnittelee Helsingille ruokakulttuuristrategiaa ja pohtii esimerkiksi, miten ruoka olisi osa Helsinki-kuvaa maailmalla.

- Ruokakaupunkistatus maailmalla on muuttumassa. Esimerkiksi Pariisi ja Lontoo, ne on ehkä vähän passivoituneet. Sitten tulee tämmösiä pieniä, aktiivisia, nälkäsiä kaupunkeja niinku Helsinki, jotka tulee näyttämölle, innostuu Relander.

Ravintolaunelman toteuttamista ei lykätä enää eläkepäiville

Ruokakulttuuria pohtivan Ville Relanderin mielestä uutta aaltoa ravintolakulttuurissa selittää nuorten tekijöiden osallisuus.

- Perinteisesti ollaan odotettu ehkä siihen, että ollaan riittävän kokeneita, mikä on tarkottanut sitä, että uran loppuvaiheella on vasta alettu toteuttamaan omia haaveita. Ja nyt se on ehkä vähän kääntyny, nyt ollaan lähdetty hyvin nuorena liikkeelle ja uskon, että tässä on hirveen paljon positiivista ja siksi on niin paljon intoa.

Ravintola Muru on ollut auki puolitoista vuotta, sali täynnä joka ilta. Henri Alén allekirjoittaa ajatuksen hyvän porukan innosta.

- Menestyvän ravintolan avaaminen on yksinkertaista. Etsii oikeat tyypit, jotka on olleet alalla 15 vuotta, pankista lainaa ja avaa ravintolan. Se, että oikeat ihmiset on töissä on tärkeää, varsinkin salihenkilökunta, sanoo Alén.

Uuden kauden ravintolakulttuuriin kuuluu, että asiakkaiden pitää varata elämys etukäteen kuten teatteriliput. Täydet varauslistat eivät ole ravintoloille kuitenkaan vain hyvä asia. Ovelta on nimittäin pitänyt käännyttää myös asiakkaita, jotka ottaisi imarreltuna muuten sisälle.

- No ehkäpä eräs presidentti. Tai kaksikin, eri maista kyllä.