1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Professori: Tanskan tiedustelupalvelu toimi Suomen etujen vastaisesti

Tanskassa vakoilusyytösten kohteeksi joutunut professori Timo Kivimäki kertoo Yle Uutisille lähettämässään viestissä, että Tanskan tiedustelupalvelu yritti vuonna 2005 saada häneltä salaa tietoja käymistään keskusteluista Indonesian Acehin alueen sodan osapuolten kanssa. Tanska on saanut hänen mukaansa myös tietoja, jotka eivät ole Suomen etujen mukaisia.

Timo Kivimäki Kuva: Yle

Kivimäki kiinnittää huomiota siihen, että hänen asettamisensa epäilyksenalaiseksi on mahdollistanut Tanskan tiedustelupalvelun pääsemisen käsiksi kaikkiin muistiinpanoihin Acehia ja muitakin aiheita koskevia keskusteluja. Kivimäki ei yksilöi, mitä tietoja hän tarkoittaa.

Nobel-palkinnon saaneen presidentti Martti Ahtisaaren välittämä rauhansopimus tuli voimaan Indonesian Acehin maakunnassa vuonna 2005. Aceh sijaitsee Indonesiassa Sumatran saaren pohjoisosassa. Neuvottelujen tuloksena yli 30 vuotta kestäneet vihamielisyydet maakunnan itsenäisyyttä ajaneen GAM-liikkeen ja Indonesian hallituksen välillä päättyivät ja maakunta sai itsehallinnon.

"Tanskalla nyt arkaluontoisia tietoja"

Kivimäki sanoo lukeneensa tiedustelupalvelun teettämiä tanskankielisiä käännöksiä omista keskusteluistaan Suomen ulkoministeriön virkamiesten kanssa.

Hän sanoo tietävänsä myös, että hänen kontaktinsa Suomen ja EU:n rahoittamissa rauhan ja demokratian edistämishankkeissa ovat "nyt Tanskan ja kenties myös muiden Nato-maiden tiedusteluorganisaatioiden tiedossa". Hän painottaa viestissään, että tämä ei ole Suomen etujen mukaista. Kivimäki ei sen tarkemmin yksilöi, mistä tiedoista on kyse.

Kivimäen mukaan Tanskan tiedustelupalvelu ei joudu dokumentoimaan asioita tarkemmin, eikä hänen mukaansa myöskään kuulustelujen todellista kulkua dokumentoida. Kivimäen mukaan Tanskan tiedustelupalvelun salaiseen toimintaan ei ole mahdollista puuttua ulkopuolelta, koska dokumentteja ei ole. Sitä ei ole myöskään mahdollista valvoa, samasta syystä, sanoo Kivimäki.