Romaninaisen vaatteissa painavat sametti ja ennakkoluulot

Hyvästi strechfarkut ja joustavat trikoopaidat. Tervetuloa paljetit, pitsit ja kuusi kiloa samettia. Toimittajamme Minna Matintupa kokeili, miltä tuntuu pukeutua suomalaisten romaninaisten käyttämään koristeellisen kansanpukuun.

Minna Matintupa pukeutui romaniasuun. Kuva: Yle / Titta Puurunen

Romaninaisen asulta osaa odottaa painavuutta, mutta yli kuusi kiloinen samettihame yllättää silti. Pelkkä hameiden ja röijyn kuljettaminen jääkiekkokassissa pukuhuoneeseen on urakka.

Voin vain kuvitella, millaista olisi kantaa hametta päällään säällä kuin säällä, niin kotisohvalla, töissä kuin juhlatilaisuuksissakin. Hyvästi joustavat trikoopaidat ja strech-farkut, joihin mukavuudenhaluisena pukeudun tavallisesti.

Tervetuloa paljetit, pitsit ja kuulemma myös selkäkivut. Raskaan hameen kanssa eläminen ei ole helppoa, mutta mitäpä nainen ei tekisi kauneutensa eteen.

Hameet ja röijy keinuvat käynnin tahdissa

Minä saan kokeiltavakseni Kirsi Florinin paremman pyhäpuvun. Se on kuulemma kevyttä mallia, sillä keskimmäinen välihame on jätetty kokonaan pois. Raskaimmat romaniasut ovat jopa 10 kilon painoisia.

Väitetystä keveydestään huolimatta hame painaa lantiolla kuin rinkan vyö. Helmojen heilahtelu tuntuu jokaisella askeleella. Tunne on jollain tavalla sama kuin hevosen selässä istuessa. Paino keinahtelee puolelta toiselle. Tarkemmin ajateltuna tällä kertaa minä taidan kuitenkin olla se hevonen kantaessani kallista taakkaani.

En välttämättä haluaisi kokeilla juoksemista. Tunnen oloni pönäkäksi.

Romaninaisen kansanpuku ei todellakaan ole mikään mukavuustuote. Hame on sidottava tiukasti vyötärölle, ettei se putoa liikkeessä. Luiskalantioiset saattavat pitää hametta ylhäällä myös pikku vippaskonsteilla, mutta niistä ei puhuta. Salaisuudet seuraavat naisen kaunistautumista, kulttuurista riippumatta.

Myös paljetein ja pitsein koristeltavan paidan eli röijyn on oltava napakka. Se korostaa pientä ylävartaloa muhkean alaosan rinnalla. Asussa olevat pitsit ja kimalteet lisäävät näyttävyyttä, mutta eivät mukavuutta. Iho kutiaa ja paljetit pistelevät. Siihen kuulemma tottuu.

Kulttuurin raskas taakka

Mutta tottuuko romaniasun mukanaan tuomaan leimaan? Kirsi Florin sanoo, ettei toivonut omien tyttäriensä ottavat hameita käyttöön. Elämä olisi ollut helpompaa, kun vaatteet eivät olisi kuuluttaneet tyttöjen kulttuuritaustaa kaikille ohikulkijoille. Romaniasun pukeminen on kuitenkin monen nuoren naisen unelma, aikuistumisriitti ja ylpeyttä omista juurista. Ja kun puku kerran puetaan, sitä ei enää koskaan vaihdeta verkkareihin.

Oma pukeutumiseni romanipukuun herättää työtovereissa kulmien kohottelua. Jotkut kehuvat asun näyttävyyttä. Yksi sanoo, ettei olisi halunnut itsestään kuvia julkisuuteen romaniasuun pukeutuneena. Myönnän, että se arvelutti itseänikin. Miksi? Siksikö, että näytän asussa leveämmältä ja huomattavasti koristellummalta kuin tavallisesti?

Ehkä suurin syy on kuitenkin siinä, että puku tuo mukanaan myös kaikki romaneihin kohdistuvat ennakkoluulot. Vaikka asu on kuin prinsessalla, tuntuu kuin pukeutuisin kaikkiin pahoihin sanoihin ja epäluuloisiin katseisiin, jotka seuraavat romaneja yhä edelleen. Ne painavat varmasti enemmän kuin hame koskaan.

Arki romaniasussa on tekniikkalaji

Romaniasuun pukeutuminen oli elämys. On hankala kuvitella, millaista arki olisi tässä asussa. Minun käytössäni hame ei ainakaan pysyisi puhtaana kokonaista vuotta jokapäiväisessä käytössä. Se olisi pian täynnä kahvitahroja ja sopivasti samettiin tarttuvaa kissankarvaa.

Kesäkuumalla tulisi takuulla ikävä hippoista hellehammetta. Ja töissäkin voisi tulla hankaluuksia. Hameen helmat livahtavat koko ajan toimistotuolin renkaiden alle ja pudonneen kynän pyydystäminen pöydän altaa muodostuu suoranaiseksi projektiksi. Romaniasun käyttäminen tuntuu olevan tekniikkalaji.

Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin: Asentoni työtuolissa on kerrankin ergonominen kun paksu hame estää röhnöttämisen. Ja vaikka romaninaisetkin seuraavat muotia ja haaveilevat aina uusista hameista ja röijyistä, yhden nykynaisen ongelman tämä asu ratkaisee lopullisesti. Aina on jotain päälle pantavaa!