1. yle.fi
  2. Uutiset

Kelirikosta ennakoidaan keskimääräistä helpompaa

Pohjalaismaakunnissa on tänä keväänä meneillään keskimääräistä helpompi kelirikkokevät. Painorajoituksia on asetettu vain alle 40 tiekilometrille. Tilanne voi kuitenkin vielä pahentua sateiden myötä.

kelirikko
Kuvassa kelirikosta kertova liikennemerkki , taustalla kuopasta kertova merkki.
Arja Lento / YLE

Parhaillaan meneillään on pintakelirikko ja tulevien viikkojen aikana alkaa runkokelirikko, kun tiet alkavat sulaa syvemmältä rakenteistaan.

Kelirikkokausi saattaa kestää toukokuun lopulle saakka.

- Nyt kun tiet ovat lähteneet sulamaan ja pinta sulaa, niin nythän on joka puolella se tilanne, että siellä on tällainen vellikerros tien pinnalla, kertoo Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen aluevastaava Veijo Rajamäki kertoo tämän hetkisestä tilanteesta.

Teille asetetaan painorajoituksia silloin, jos kelirikko on niin paha, että se uhkaa rikkoa tien perustuksia. Painorajoituksia on nyt asetettu vain harvoihin paikkoihin.

- Tällä hetkellä on 38 kilometriä tällaisia tietä ja ne ovat nyt jakaantuneet ympäriinsä rannikolle, esimerkiksi Vöyrin suuntaan. Etelä-Pohjanmaan alueella ei ole vielä yhtään, Rajamäki toteaa.

Kaikki painorajoitetut tiet ovat Pohjanmaan maakunnan alueelle. Pisin painorajoitus, noin 20 kilometriä, on Uudenkaarlepyyn ja Pedersören alueella Jepualta Lassfolkiin johtavalla tiellä. Lisäksi painorajoituksia on Vöyrillä ja Maalahden sekä Närpiön välillä.

Sateet saattavat pahentaa pintakelirikkoa lähiaikoina ja Rajamäen mukaan on mahdollista, että painorajoituksia asetetaan enemmänkin. Painorajoitusuhan alla on liki 300 kilometriä sorateitä kaikkialta pohjalaismaakunnista.

Lähteet: Yle Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi