1. yle.fi
  2. Uutiset

Talonostajan on mahdoton löytää täydellistä

Moni kerrostaloasumiseen kyllästynyt halajaa omakotitalon rauhaan. Täydellinen talo voi kuitenkin olla monen mutkan takana, toimittaja Hanna Lumme tietää.

Suunvuorot
Nainen pitää kädessään asunnon pohjapiirrosta.
YLE

Pulssi kohoaa, kädet hikoavat ja hihkaisu nousee jo huulille. Tuossa se on, meidän tuleva talomme. Ihan varmasti! Ilmoitus lupaa juuri sellaista kuin etsimme.

Asuntonäytössä hymy hyytyy miltei joka kerta.

Omakotitalon hankkiminen on vaikeaa. Pitäisikö ostaa toisen rakentama koti vai rakentaa itse?

Valitsemalla talon, jonka eteen joku muu on vuodattanut hikeä ja kyyneleitä pääsisi ehkä helpommalla. Päätöksen pohjapiirustuksesta, materiaaleista ja tontista on tehnyt joku muu. Silloin ostajan pitää vain hyväksyä valmis paketti ja tehdä ehkä pientä pintaremonttia sovittaakseen sisustuksen itselleen.

Ei se oikeasti ole näin yksinkertaista. Parin vuoden talonetsijän kokemuksellani voin sanoa, että on mahdoton yhtälö löytää talo, joka on sijainniltaan, pihapiiriltään, pohjaratkaisultaan ja materiaaleiltaan täydellinen. Jos piha on hurmaava, talo on sitä harvoin – ja toisin päin.

Hyväkuntoiseksi mainostettu, remontoitu talo puolestaan osoittautuu usein halvoilla materiaaleilla kuorrutetuksi pettymykseksi, jossa listat hapsottavat, tapetit irvistävät ja keittiön kaapisto retkottaa miten sattuu. Silti hintalappu on liki sama kuin uusissa taloissa.

Kodin voi tietysti rakentaa itsekin. Silloin toiveet ja lopputulos vastaavat ehkä enemmän toisiaan.

Ensimmäinen huolenaihe on, riittääkö osaaminen. Vaikka lähipiirissä on rakentajataitureita, urakassa on monta paikkaa, missä voi mennä vikaan. Ensikertalainen ei ehkä osaa tiukata riittävästi hinnoista tai löytää luotettavia tekijöitä.

Talopaketissakaan ei tontille tupsahda heti muuttovalmista kotia. Kokonaishintaa on vaikea selvittää etukäteen. Lisäksi talofirmoilla on mitä erikoisimpia porsaanreikiä sopimuksissaan. Ja talokirjoissa on sen sata eri talomallia – miten ihmeessä piirustuksesta voi tietää, toimiiko talo käytännössä.

Rakentaminen, pakettitalonkin, syö epäilemättä rahojen lisäksi vapaa-ajan ja hermot. Tiukka taloudenpito, aikataulujen ja ongelmien setviminen voivat kolhia myös parisuhdetta. Moni on suositellut katkerana ostamaan valmiin kodin juuri siksi, että perheonni säilyy.

Omakotitaloon halajava jaksaa kuitenkin haaveilla siitä, miten ihanaa olisi kesäaamuna kävellä omalle terassille aamukahville, laskea koira omalle takapihalle juoksentelemaan ja mennä sitten itse omaan puutarhaan kuopsuttelemaan.

Eikä talohinku varmasti ota laantuakseen ennen kuin haave muuttuu todeksi.

Lähteet: Yle Lahti / Hanna Lumme

Lue seuraavaksi