Alkoholisteille rahahanat kiinni ja hoitoon

Päihteiden väärinkäyttäjien rahankäyttöä tulee suitsia nykyistä tarkemmin, täräyttää Kalle Aaltonen. Hän pohtii suunvuorossaan, miten yhteiskunnalla on varaa kustantaa puistokemistien elämäntavat.

Suunvuorot
YLE Etelä-Karjala

Juttelin toissa viikolla tutun puistokemistin kanssa hänen rahatilanteestaan, kun tämä tuli taas kerran pummimaan paria euroa.

Kysyin, mihin hän tarvitsee rahaa. Vastaus oli selkeä: kaljaan.

En antanut hänelle rahaa, mutta tuttavani antoi. Hän perusteli rahan antamista sillä, että kaveri oli poikkeuksellisen rehellinen ja kertoi suoraan, mihin hankkeeseen tarvitsi ulkopuolista rahoitusta.

No, kun siinä sitten turistiin yleisemmin rahansaanti-asioista noissa piireissä, esille tuli perin mielenkiintoisia juttuja.

Ensinnäkin, rahaa saatiin valtion laitoksista muiden tavoin. Asunto- tai asunnottomuustilanne oli monien kohdalla kuulemma oma valinta. Osa jätti vuokran tarkoituksella maksamatta ja käytti rahat viinaksiin.

Kämppä meni ajan mittaan alta, mutta aina oli uusi tilalle, jos sen vain halusi ottaa. Vuokranantajalle toiminta on riskitöntä, koska takaaja oli se näille tapauksille perinteinen.

Ruokatilanne oli myös kuulemma aika hyvin hanskassa. Parin euron ruokakasseja sai haettua hyväntekijöiltä. Oli ihan sama, jos jäi kiinni varastamisesta, koska siitä ei nykyisin saa mitään rangaistusta.

Minäkin näen päivittäin, miten syrjäytyneet hakevat kaupungin kalleimmiksi mielletyiltä tiskeiltä itselleen eväät. Tämä herättää kysymyksen, että meneeköhän homma nyt ihan oikein.

Bisnestajuakin tuntuu löytyvän. Joku lähetetään silloin tällöin laivalla etelänaapuriin pienellä hakupalkalla noutamaan viinakset ja sätkäpaperit halvalla. Suurin osa tuliaisista menee myyntiin ja loput omaan käyttöön.

Sitten ovat tietenkin nämä psyykelääkkeet ja muut kemikaalit, joita jaetaan kuulemma jokaiselle, kunhan vaan tietää, mitä pyytää.

Jos terveys pettää, äijä hoidetaan kuntoon yhteiskunnan piikkiin valtion varikolla. Tämäkin kaveri, jonka kanssa juttelin, on ollut pari kertaa sairaalassa parin kuukauden sisällä viinan takia.

Niin kauan kuin vanhukset makaavat vaipoissaan hoitolaitoksissa, koulujärjestelmä rapistuu rakennuksineen, ruuan hinta nousee ja veroja kerätään koko ajan enemmän, on mahdotonta ymmärtää, kuinka valtiolla on varaa antaa rahaa ihmisten päihteidenkäyttöön niin avokätisesti kuin se tällä hetkellä tekee.

Toisaalta, niin kauan kuin ihmisellä on varaa ostaa päihteitä, hänen on turha puhua siitä, että rahaa ei riitä esimerkiksi ruokaan.

Ja koska valtio päättää, mihin veronmaksajien eurot sijoitetaan, ehkä myös päihdeongelmallisten kohdalla pitäisi tehdä samansuuntaista ohjausta.

Lähteet: Yle Lahti

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus