Nepalissa kuusi viikkoa perustuslakiin

Nepalissa poliittinen kenttä alkaa vasemmalta. Kommunistien ryhmittymistä marxilais-leniniläinen puolue on hajonnut sisäisten ristiriitojen takia pienpuolueiksi. Maolaiset ovat Nepalin kansankokouksen suurin ryhmä. Oikeistoa edustaa kuningaspuolue, joka haikailee neljä vuotta sitten lakkautetun monarkian perään. Puolueiden edustajilla on edessään haastava tehtävä, sillä Nepalin uusi perustuslaki pitäisi saada valmiiksi kuudessa viikossa.

Kuva: Satu Mustonen/ Yle

Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa parlamenttitalon eteen asetettu laskuri näyttää, kuinka monta päivää uuden perustuslain valmistumisen takarajaan vielä on. Lain määräaikaa on jo lykätty useasti. Uutta perustuslakia on valmisteltu yli neljä vuotta ja lakia laativan kansalliskokouksen edustajan Lucky Sherpan mukaan puolueiden sisäinen valtataistelu hidastaa prosessia merkittävästi.

- Mielestäni poliittiset puolueet ovat jumittuneet ajamaan omia etujaan, Sherpa arvioi. Sherpan mukaan Nepalin eri etniset ryhmät ja kastit haluavat äänensä kuuluville ja heitä koskevan artiklan perustuslakiin. Etnisiä ryhmiä on monia kymmeniä ja Nepalissa puhutaan yli sataa kieltä, mikä selittää eri väestöryhmien innon vähemmistöoikeuksien ajamiseen.

Kommunistisen marxilais-leniniläisen puolueen edustaja Sherpa esittelee vähemmistöjä koskevaa, pitkää ja painavaa, lakiluonnosta Yle Uutisten toimittajalle.

- Vähemmistöjen ja kastittomien eli daliittien perusoikeudet mainitaan laissa erikseen, eikä mikään muukaan ryhmä halua jäädä altavastaajaksi, Sherpa selvittää. Kastilaitos on virallisesti kielletty jo 1960-luvulla, mutta kastijärjestelmä näkyy edelleen nepalilaisten arjessa.

Maoistien sissileirit suljetaan

Perustuslakia valmistelevan kansankokouksen kestokiistanaihe on ollut maoistisissien kohtalo. Sisällissodan päättymisen jälkeen vuonna 2006 päätettiin kuningasvaltaa vastaan taistelleiden maoistisissien kotiuttamisesta takaisin osaksi siviiliyhteiskuntaa tai maan virallista armeijaa.

Maoistisotilaiden leirien tyhjentäminen oli määrä saada loppuun tällä viikolla. Osa sisseista on edelleen leireilla, mutta Nepalin armeijan joukot ovat leireillä valvomassa entisten sissien integroimista osaksi armeijaa tai paluuta siviiliin.

Politiikkaa ylempien kastien puuhaa

Yhteiskunnalliset päätökset on perinteisesti tehty pääkaupungissa Kathmandussa ylempien kastien kesken, eikä poliitikkoja ole kiinnostanut syrjäkylien äänestäjien pariin jalkautuminen.

Nepalissa Intian puoleisella Terrain tasankoalueella vaikuttava Madeshi-puolue on pystynyt tarjoamaan vaihtoehdon poliittiselle eliitille. Puolueen nuorisosiiven edustaja Yogendra Ray Yadav kertoo, että maaseudun ihmiset saavat nyt äänensä paremmin kuuluviin.

- Tulevaisuutemme näyttää hyvältä, sillä edustamme köyhiä Terrain asukkaita, jotka on aiemmin jätetty poliittisen eliitin ulkopuolelle. Oma poliittinen urani on vahvalla pohjalla, Yadav sanoo itsevarmasti ja arvioi päätyvänsä pääministeriksi asti.

Nepalin poliittisten puolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajat yhtyvät Yadavin puheeseen, mutta uskovat itse olevansa Nepalin tulevia pääministereitä.

Tapaamisen lopuksi kiistaa tulee, kun kysyn heiltä, kuka voisi olla Etelä-Afrikan ihmisoikeustaistelijan ja entisen presidentin Nelson Mandelan kaltainen kansan kokoaja pienessä ja köyhässä vuoristomaassa. Nuorisopoliitikot ehdottavat jokainen oman puolueensa jäseniä ja naureskelevat, että Nepalissa mandeloja taitaa olla kymmeniä.

Yhtä mieltä nuorisopoliitikot ovat siitä, että uusi perustuslaki ei pysty ratkaisemaan Nepalin hallinnon ongelmia.

- Korruptio ja taloudellinen epätasa-arvo aiheuttavat lisää epävakautta, Yadav sanoo. Yadav muistuttaa, että yli neljännes nepalilaisista elää köyhyysrajan alapuolella.