1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus: Valtaosa yhdysvaltalaisista kannattaa aseellista itsepuolustusta

Suurin osa yhdysvaltalaisista kannattaa oikeutta käyttää asetta itsepuolustukseen myös julkisilla paikoilla. Lähes 90 prosenttia tuoreeseen kyselyyn vastanneista kannatti aseen käyttöä, jos he kokivat tarvitsevansa itsepuolustusta kotonaan, kaksi kolmasosaa kannatti sitä myös julkisilla paikoilla.

Ulkomaat

Suuri osa uutistoimisto Reutersin teettämään kyselyyn vastanneista suhtautuu myönteisesti aseenkanto-oikeutta voimakkaasti puolustavaan Kansalliseen kivääriyhdistykseen NRA:han. Kaksi kolmesta vastaajasta näkee NRA:n myönteisessä valossa.

Demokraattien kannattajista yli puolet suhtautuu yhdistykseen myönteisesti, republikaaneja äänestävistä yli 80 prosenttia.

Rajoittamatonta aseenkanto-oikeutta haluaa kuitenkin harva. Kuusi prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että aseen omistamista ei pitäisi rajoittaa laisin tai vain vähän.

Lähes puolet vastaajista koki, että rikollisuus oli lisääntynyt heidän kotipaikkakunnallaan. Viranomaisten tilastojen mukaan rikosten määrä on todellisuudessa vähentynyt Yhdysvalloissa muutaman vuoden ajan.

Tutkimusyhtiö Ipsosin toteuttama kysely tehtiin tällä viikolla. Samaan aikaan maassa on syntynyt laaja protestiliike vapaaehtoiseen kansalaispartioon kuuluneen miehen ammuttua aseettoman teinipojan Floridassa. Miestä syytetään pojan surmasta.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi