1. yle.fi
  2. Uutiset

Amerikan äidin omenapiirakka

Tämä omenapiirakka tuo mieleen Mummo Ankan leipomukset. Piirakkaomenat saavat olla suhteellisen kirpeitä. Piirakan kyytipojaksi sopii yllättävän hyvin kova, kypsytetty juusto. Juha valitsi tälle piirakalle kaveriksi Manchego-juuston.

Voita & Sokeria
Amerikan äidin omenapiirakka
Amerikan äidin omenapiirakkaProcam / Yle

Pohja:

7,5 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

3 dl pehmeää voita

Sekoita ainekset monitoimikoneessa.

1 kananmuna (vatkattu)

5 rkl kylmää vettä

1 rkl valkoista viinietikkaa

Sekoita ainekset ja lisää voi-jauhoseokseen. Vaivaa sen verran, että saat kostean taikinan. Laita taikina vetäytymään jääkaappiin 20 minuutiksi. Kauli taikina ohueksi levyksi ja vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla. Tee taikinasta pohja. Laita taikinaa siten, että se tulee hieman vuoan reunojen yli. Säästä taikinaa, jotta saat tehtyä piirakalle myös kannen.

Täyte:

5 kirpeää omenaa, esim. Granny Smith

2 dl sokeria

2 rkl vehnäjauhoja

ripaus suolaa

ripaus kanelia

ripaus muskottipähkinää

2 rkl voisulaa

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Sekoita sokeri, jauhot ja mausteet ja lisää joukkoon omenat. Sekoita hyvin ja levitä vuokaan siten, että keskelle tulee korkeampi keko omenoita. Pirskottele päälle voisula. Laita taikinasta kansi päälle ja sulje reunat. Pistele keskelle haarukalla reikiä ja ripottele päälle sokeria. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa n. 50 minuuttia. Tarjoa piirakkaa kermavaahdon ja Manchego-juustolastujen kera.

Lähteet: Ohje: Juha Turtiainen

Lue seuraavaksi