1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Uusi Alakööki nousee Ainolanpuistossa

Oulussa viime syksynä tuhopolton kohteeksi joutuneen piparkakkutaloksikin kutsutun Alaköökin uudisrakennustyöt etenevät hyvää vauhtia. Maan tasalle palaneen jugend-talon uudelleen rakentaminen ei ole yksinkertaista työtä.

Kuva: Yle

- Tämä on ollut haastava projekti, kun joudutaan valokuvien ja arkkitehtikuvien pohjalta tekemään yhteenvetoa. Kaikki on pienipiirteistä työtä, koska kyseessä on niin erikoinen rakennus, kertoo työmaan johtaja, insinööri Eero Harju Oulun tekniseltä liikelaitokselta.

Vanhan rakennuksen eri osien valmistamisesta on vastannut kaupungin oma väki. Vanhasta rakennuksesta ei jäänyt paljoa ehjiä osia, joita olisi työssä voinut hyödyntää.

- Vaativat osat, kuten ikkunat ja ulko-ovet tehdään kaupungin omalla verstaalla. Ne ovat aivan erikoistyötä. Lisäksi kivitöissä tarvittiin kivimiehiä, joita ei nykyisin enää paljon ole, Harju jatkaa.

Kaavoitus rajoittaa uudisrakentamista

Oulun kaupungin kaavoituksen mukaan historiallisen rakennuksen julkisivua ei saa muuttaa, mikä on asettanut rakennustöistä vastaaville merkittäviä haasteita. Esimerkiksi virallisia rakennuspiirustuksia kohteesta ei ole ollut.

- 80- ja 2000-lukujen peruskorjausten sekä valokuvien pohjalta tätä työtä olemme tehneet. Rakennuksen julkisivuun ei saa tehdä merkittäviä muutoksia ja tätä olemme noudattaneet onnistuneesti, rakennuttajainsinööri Raimo Vittaniemi Oulun tilakeskuksesta kertoo.

Vaikka Alaköökin pintapuoli noudatteleekin vanhaa linjaa, on sisäpuolelle tehty modernisointeja. Esimerkiksi ilmastointia on parannettu ja lasten kanssa tapahtuva toiminta on otettu aiempaa sokkeloista rakennetta paremmin huomioon.

Entistä ehompi Alakööki valmistuu näillä näkymin kesäkuussa. Päiväkotitoiminta rakennuksessa jatkuu tulevana syksynä.