1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kudonta

Kankurin Ilo valmistautuu muuttoon

Käsityökeskus Kankurin Ilon pitkä taival Lahdessa Launeella päättyy. Uusiin tiloihin Ruolan ostoskeskukseen muutetaan toiveikkaina pakon edessä, pois rakennustyömaan alta.

Merja Salonen-Kovasiipi esittelee myyntiin tulevia mattoja Kankurin Ilossa. Kuva: Yle / Tuija Veirto

Kankurin Ilon toimitiloissa paukkuvat kangaspuut. Kutojat tekevät omia töitään tai mattoja huutokauppaan. Kolmastoista ja viimeinen mattohuutokauppa Mustamäenkadulla järjestetään lauantaina.

- Ihmiset ovat käyneet etukäteen tutustumassa tarjolla oleviin mattoihin. Vilskettä on riittänyt ja tahti on ollut muutenkin kova tänä keväänä, toiminnanjohtaja Merja Salonen-Kovasiipi kertoo.

Vanhat tilat pitää tyhjentää kesäkuun loppuun mennessä. Silloin rakennusliike YIT purkaa rakennuksen. Tilalle tulee asuntoja.

Pihassa näkyvät jo työmaan jäljet.

- Vähän on haikea mieli, mutta uusia haasteita odotamme innolla, sanoo Merja Salonen-Kovasiipi.

Naisten yhteisö, miehetkin tervetulleita

Kankurin Ilo on naisten perustama yhteisö, johon miehetkin ovat tervetulleita mukaan. Aina silloin tällöin joku miespuolinen kutoja tarttuukin kangaspuihin.

- Esimerkiksi puolivälissä viikkoa miehiä oli kutomassa kolme. Kangaspuissa syntyi pitkä pätkä pellavaista käsipyyhettä. kertoo Salonen-Kovasiipi.

Ilon historia juontaa juurensa 1990-luvun loppupuolelle, kun kaupunki lopetti kudonta-asemansa. Silloin kudontaharrastajat päättivät tarttua toimeen ja Kankurin Ilo syntyi.

Merja Salonen-Kovasiipi on ollut toiminnassa mukana alusta asti.

- Paljon on kertynyt mukavia muistoja. Olenkin pohtinut, pitäisikö pitää pieni loma ja kirjoittaa muistelmat.

Mutta ei Kankurin Ilon historia Launeelle pääty. Uusia tiloja Ruolan ostoskeskuksessa Viipurintiellä on siivottu ja remontoitu talkoilla.

- Tilat ovat piirun verran pienemmät, mutta hihassa on myös uusia kujeita ja kursseja. Tekemisen meininki jatkuu!

Kolmastoista ja viimeinen Kankurin Ilon mattohuutokauppa Launeella osoitteessa Mustamäenkatu 18 alkaa lauantaina 14.4 kello 11.