Kimppahevonen ravaa elämyksiä omistajilleen

Mikkeliläinen Seppo Rautio on vetäjänä useassa ravihevoskimpassa. Näin hevosen hoitokulut tasataan ja voittojuoksun jälkeen jaettu ilo on moninkertainen ilo, perustelee viiden hevosen osa-aikaisäntä harrastustaan.

hevonen
Hevonen ja mies
Mikkeliläinen ravivalmentaja Seppo Rautio ja kimppahevonen VoittotiliYle / Sari Selin

Hevosen osaomistus takaa sen, että hevosharrastuksen makuun pääsee vähemmällä rahalla. Seppo Raution ensimmäinen yhteisomistukseen hankittu suomenhevonen Voittotili ravaa edelleen mainetta omistajilleen.

- Voittoja säpäkälle ja persoonalliselle ruunalle on kertynyt kuusitoista, viimeksi pari viikoa sitten Mikkelin raveissa. Jaettavaa osakkaille ei ole kyllä riittänyt, sillä voittorahoilla on peitetty hoitokuluja. Hevosen ylläpitoon, eläinlääkäriin, kuljetuksiin ja varusteisiin kun uppoaa vuodessa helposti kymppitonni.

Hevosen osaomistus kiinnostaa eri ammateissa olevia ihmisiä. Aikaisempaa hevostaustaa ei meidän raviporukoissa kaikilla ole, kertoo Rautio, joka myös huolehtii parin yhteisen hevosen valmennuksesta, huollosta ja kilpailuttamisesta.

- Uskon, että ravihevosen omistuksen myötä haetaan etupäässä uusia elämyksiä. Kun hevoset ovat pelikohteena ja omat hevoset ovat kisassa mukana, lisää se tietysti jännitystä. Jotkut ovat omilla hevosilla voittaneet, ja se antaa lisäpotkua harrastukselle.

- Ravihevospiirit ovat valitettavasti vielä aika äijämäistä touhua. Meidänkin viidessä hevosporukassa on mukana vasta pari naisomistajaa, ja yhteisomistuksesta innostuneet ovat löytyneet lähinnä kavereista ja kavereiden kavereista, kertoo satoja kilpastartteja aikanaan ajanut hevosmies.

Voittotili on ollut nimensä väärtti

Hyvän varsan hankkiminen voi sukutaulusta huolimatta olla kallista tuuripeliä. Seppo Rautio ei kumppaneineen ole lähtenyt etsimään kimppahevosia suurella rahalla. Yleensä hevoskaupat on tehty korkeintaan kymppitonnilla.

- Hyvän ravihevosen voi saada edullisestikin, siitä hyvä esimerkki on 11-vuotias ruuna Voittotili. Aikanaan suomenhevosesta maksettiin 3 000 euroa, ja se on kaurarahansa tienannut. Toivottavasti kohdalle sattuu lisää sellaisia hevosia kuin Voittotili, ja toinen osaomistuksessa oleva lämminveriruuna Nick The Best. Ne elättävät juoksulla itsensä.

Hevosen osaomistajaksi voi nykyisin päästä jopa parilla kympillä. Esimerkiksi Oulussa yhden hevosen kimpassa on tuhat omistajaa, ja osakkuuden voi lunastaa 50 eurolla.

- Sellaisen kimpan pyörittäminen on jo taitolaji. Yhteisomistuksella saadaan ihmisiä innostumaan hevosista ja varmasti harrastajia lisää ravitoimintaan. Minusta on kyllä mukavaa olla pienemmässä kimpassa. Silloin tunnen paremmin harrastajakaverini, kun osa kulkee säännöllisesti hevosten mukana raveissakin, tuumaa hevosmies ennen Voittotilin treenilenkkiä.

Lähteet: Yle Etelä-Savo