1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Miika Nousiainen

Kom-teatterin Vadelmavenepakolainen vierailee Oulussa

Kom-teatterin Vadelmavenepakolaiskiertue ehättää Ouluun. Juho Milonoff, Niko Saarela ja Eeva Soivio tuovat Miika Nousiaisen romaanin henkilöt maanantaina ja tiistaina Oulun kaupunginteatterin lavalle.

Niko Saarela, Eeva Soivio ja Juho Milonoff sekä oikea ruotsalainen joulu. Kuva: Laura Malmivaara

Komilaiset ehtivät tarjota ruotsalaisuuden erinomaisuutta jo perjantaina ja lauantaina Kemin kaupunginteatterissa, josta kiertue lähti etenemään Oulun kautta etelään. Jo aikaisemmin Vadelmavenepakolainen esitettiin toistakymmentä kertaa eri puolilla Ruotsia.

Miika Nousiaisen romaanin on dramatisoinut ja ohjannut näytelmäksi Arn-Henrik Blomqvist. Näytelmässä on kolme näyttelijää, jotka pystyvät vauhdilla ja ammattitaidolla suoriutumaan useista eri rooleista.

Juho Milonoff on vain ja ainoastaan Mikko Virtanen, suomalainen, joka on syntynyt väärään maahan eli Suomeen ja on näin ollen myös kansallisuudeltaan väärä eli ei siis ruotsalainen. Kaksikko Niko Saarela ja Eeva Soivio urakoivat tarinan kaikki muut henkilöt apaattisista suomalaisista vanhemmista ihaniin ruotsalaisiin.

Ja lopussa kiitetään

Mikko Virtanen on siis suomalainen mies, jolla on ongelma. Hän on syntynyt väärään kansalaisuuteen. Hän tuntee olevansa ruotsalainen sielu suomalaisessa ruumiissa.

- Suomessa olen kansalaisuustransuna yhden ihmisen vähemmistö, jonka ihmisoikeudet ovat huonolla tolalla.

Tarinassa alku on hankalaa, mutta näytelmän aikana alkaa Mikko Virtasen vaikea muuntuminen rakkaan naapurimme, maailman demokraattisimman yhteiskunnan, kelpo kansalaiseksi.

- Ruotsissa vanhojen kerrostalojen ovetkin aukeavat sisäänpäin, kirjoittaa kirjassaan Nousiainen ja toteaa näytelmässä Virtanen.

Maanantaina ja tiistaina Oulun kaupunginteatterin lavalla voidaan todeta, että se suomalaisten kaipuun kaukoranta olikin lähellä.