Venäläisyhtiö syyttää Syken tutkijaa omavaltaisuudesta

Venäläinen Eurochem-yhtiö syyttää Suomen ympäristökeskuksen tutkijaa Seppo Knuuttilaa omavaltaisuudesta ja riidan haastamisesta. Yhtiön mukaan tutkija tunkeutui viisi kilometriä luvattomasti yhtiön Fosforit-tehtaan alueelle Lugajoella Kingisseppissä Suomenlahden etelärannalla.

Kotimaa

Eurochem-yhtiön tiedotusjohtajan Vladimir Torinin mukaan aluetta vartioiva poliisi pidätti hänet ja luovutti maahanmuuttoviranomaisille, koska hänellä ei ollut mitään henkilöpapereita. Knuuttila oli mukana näytteidenottomatkalla, jolla tutkitaan fosforipäästöjä Lugajokeen.

Eurochemin mukaan Knuuttilan kannettavassa tietokoneessa oli huomattava määrä kuvamateriaalia tehtaasta ja sen ympäristöstä.

Eurochemin mukaan näytteidenottopaikat oli sovittu yhdessä yhtiön ja suomalaisten sekä venäläisten tutkijoiden kanssa. Venäläisten mukaan Knuuttila lähti kuitenkin näytteiden oton jälkeen vielä omavaltaisesti kävelemään yhtiön alueelle, joka kuuluu Venäjällä tiukasti vartioitavien strategisten yhtiöiden joukkoon. Näin hän rikkoi Venäjän lakia. Torinin mukaan, Knuuttila petti sekä Eurochemin että suomalaisen työnantajansa luottamuksen.

Torin epäilee, että suomalaistutkija ei ole tyytyväinen siihen, että viimeisimmät tutkimukset eivät vahvistakaan Suomen ympäristökeskuksen aikaisemmin antamia tietoja erittäin suurista fosforipäästöistä Eurochemin Fosforit-tehtaalta.

Välikohtauksesta huolimatta Eurochem on Torinin mukaan valmis jatkamaan yhteistyötä suomalaisten kanssa fosforipäästöjen selvittämisessä Lugajoella.

Lähteet: Yle Uutiset