Pariisissa avattiin Euroopan suurin nykytaiteen museo

Pariisilainen Palais de Tokyo -taidemuseo on avannut ovensa remontin jälkeen kolme kertaa aiempaa suurempana. 22 000 neliön kokoiset näyttelytilat neljässä kerroksessa ovat Euroopan suurin nykytaiteen museo.

kulttuuri
Taiteilijat esiintyvät nykytaiteen Palais de Tokyo -museossa.
Taiteilijat esiintyivät nykytaiteen Palais de Tokyo -museossa Pariisissa 13. huhtikuuta.Christophe Karaba / EPA

Museon remontti kesti kymmenen kuukautta, ja ensi silmäyksellä saattaa vaikuttaa siltä, että työt ovat yhä kesken. Museonjohtaja Jean de Loisyn mukaan vaikutelma on tahallinen: sen tarkoituksena on kannustaa taiteilijoita ottamaan aivan vapaat kädet.

- Mikään täällä ei ole täysin puhdasta. Täällä ei ole tarkoituksellisen täydellisiä maalipintoja. Sillä halutaan edistää luovuutta, de Loisy selittää.

Rakennus on peräisin vuoden 1937 maailmannäyttelystä. Lisätiloja saatiin muun muassa kellarista, joka oli ollut tyhjillään sitten vuoden 1995, jolloin Ranskan arvostettu Femis-elokuvakoulu muutti muualle. Tilojen käytöstä syntyi pitkä poliittinen kädenvääntö, joka päättyi viime vuonna Palais de Tokyon laajennuspäätökseen.

Museo tavoittelee puolta miljoonaa kävijää vuodessa. Pääsylipputulot ja sponsorit ovat tarpeen, sillä valtio vastaan vain puolikkaasta museon kustannuksista. Vaihtuvia näyttelyitä on vastedes 30 - 40 vuodessa, de Loisy kertoo.

Lähteet: AP, Yle Uutiset