1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus teilaa USA:n suositun rikkaruohomyrkyn

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tuoreen tutkimuksen mukaan Yhdysvaltain käytetyin rikkaruohojen torjunta-aine atratsiini heikentää koirassammakoiden lisääntymiskykyä ja aiheuttaa niillä naaraiden sukuelinten kasvua. Atratsiini oli aiemmin myös Suomessa suosittu, mutta sen käyttö lopetettiin kymmenisen vuotta sitten.

Kalifornian Berkeleyn yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että koiraille alkoi kasvaa naaraiden sukuelimiä jo, kun ne altistuivat alhaisille atratsiinipitoisuuksille.

Tutkijat panivat koiraspuolisia sammakonpoikasia veteen, jossa oli atratsiinia vähemmän kuin Yhdysvaltain hallituksen ympäristönsuojelutoimiston sallima enimmäismäärä.

Myrkylle altistetuista poikasista 16 prosentilla havaittiin merkittäviä muutoksia. Niille kasvoi sekä koiraan että naaraan sukuelimet. Kivekset eivät toimineet kaikilla kunnolla, vaan niissä saattoi olla sekä munasoluja että spermaa.

Poikasille kehittyi myös normaalia pienempi kurkunpää, joka saattaa heikentää niiden kykyä kurnuttaa ja siten houkutella parittelukumppaneita, Tyrone Hayesin johtama tutkijaryhmä toteaa.

Kyseisten sammakoiden testoteronitaso oli selvästi keskimääräistä alempi. Tutkijat arvioivatkin, että atratsiini edistää testosteronin muutosta estrogeeniksi.

Tutkimuksen arvellaan osaltaan selittävän sammakkoeläinten kannan pienenemistä. Erityisen huolestuttavana tätä pidetään siksi, että sammakot reagoivat ympäristöuhkiin muita lajeja nopeammin.

Yhdysvaltalainen ympäristöjärjestö Natural Resources Defence Council pitääkin tutkimusta uutena osoituksena siitä, että kyseinen myrkky on suuri uhka sekä kansanterveydelle että ympäristölle.

Myös Suomessa atratsiini otettiin käyttöön kasvimyrkkynä 1960-luvulla, mutta 1990-luvun alussa käyttö lopetettiin.

Atratsiini on helposti luonnossa kulkeutuva aine, jonka on jo aiemminkin epäilty aiheuttavan hormonitoiminnan muutoksia. Koillis-Atlantin suojelukomission Osparcomin hormonitoimintaa häiritsevien aineiden luettelossa atratsiini on luokiteltu aineeksi, jonka kudostestien perusteella epäillään aiheuttavan hormonitoiminnan muutoksia, mutta epäilyä ei ole varmaksi todistettu.

Reuters, YLE24

Lue seuraavaksi