YK: Kasvien geenitutkimuksesta vähän hyötyä kehitysmaille

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK:n uuden teknologian tutkimusinstituutin mukaan viljelykasvien geenimuuntelusta ei ole luvassa suurtakaan hyötyä kehitysmaille, sillä vain pieni osa tutkimuksesta suuntautuu nykyisin niitä hyödyntävien lajien kehittämiseen.

Pääosa tutkimuksesta keskittyy kasvien kykyyn sietää rikkaruohomyrkkyjä ja tuholaisia, kun taas kehitysmaita hyödyttäisi parhaiten sadon parantamiseen keskittyvä tutkimus, arvioi UNU/INTECH-instituutti.

Yhdysvalloissa ja Euroopassa tehtävästä tutkimuksesta vain 12,5 prosenttia liittyy suoraan sadon parantamiseen. Tämäkin tutkimus keskittyy usein pieneen määrään lajeja ja sitä tehdään vain muutamassa yrityksessä.

Vaikka tuholaisten sietokyvyn parantaminen parantaakin satoa, kehitysmaille olisi tärkeämpää kehittää lajeja, jotka soveltuisivat nykyisiä paremmin niiden olosuhteisiin, instituutti katsoo.

Se huomauttaa, että yksi geenimuuntelun puolustajien keskeisistä perusteluista on ollut juuri se, että sen avulla voitaisiin helpottaa maapallon ruokapulaa.

Instituutti kehottaakin lisäämään julkisen sektorin tutkimusta, joka keskittyisi bioteknologian kehitysmaille tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämiseen.

UNU/INTECH selvitti EU:ssa huhtikuuhun 2001 ja Yhdysvalloissa tammikuuhun 2002 tehtyä tutkimusta.

Kolme yhtiötä Monsanto, Pioneer ja AgrEvo tekevät alan tutkimuksesta Yhdysvalloissa peräti 48 prosenttia ja EU:ssa 26 prosenttia. Yhdysvalloissa geenimuuntelusta 64 prosenttia keskittyy maissiin, perunaan ja soijaan. EU:ssa puolestaan rypsin ja sokerijuurikkaan osuus on 67 prosenttia.

Reuters