Peking kielsi Internet-kahvilat

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kiinan Pekingissä viranomaiset ovat määränneet kaikki Internet-kahvilat suljettaviksi sen jälkeen, kun tuhoisa palo oli vaatinut 24 ihmisen hengen.

Pekingin kaupunginjohtajan mukaan uusille kahviloille ei saisi enää antaa toimilupia, uutistoimisto Xinhua raportoi.

Haidianin kaupunginosassa sijainneessa nettikahvilassa syttyi myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa tulipalo, jossa 24 ihmistä kuoli ja 13 loukkaantui.

Haidianissa asuu paljon verkkopalveluja käyttäviä yliopisto-opiskelijoita.

Silminnäkijöiden kertoman mukaan ikkunoissa olleet rautaristikot estivät uhreja pakenemasta kahvilasta.

Verkkokahviloiden pitäminen on Kiinassa tiukasti säännösteltyä. Siksi kahviloita pidetään myös luvatta ja vaarallisissa tiloissa, joissa on suuri vaara jäädä loukkuun palon sattuessa.

Viranomaiset ratsaavat kahviloita säännöllisesti ja tarkkailevat, käytetäänkö verkkopalveluja esimerkiksi pornograafisen tai poliittisesti arkaluontoisen materiaalin selaamiseen. Viranomaiset ovat myös yrittäneet säännöstellä aikaa, jonka ihmiset voivat käyttää Internet-kahviloissa.

Internet-kahvilat ovat erittäin suosittuja Kiinassa, missä harvoilla on varaa omaan verkkoyhteyteen. Uutistoimisto Xinhuan keväisten laskelmien mukaan Kiinassa oli tuolloin parisataatuhatta verkkokahvilaa ja lähes parikymmentätuhatta oli suljettu laittomina.

Xinhuan mukaan Pekingin 2 400 verkkokahvilasta vain 200 on laillisia.

Reuters