Pyörremyrsky jatkaa tuhojaan Etelä-Koreassa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Etelä-Koreassa pyörremyrsky Rusa on surmannut jo ainakin 113 kuollutta ihmistä, maan viranomaiset kertovat. Ainakin 71 henkilöä on yhä kateissa. Tulvat lykkäävät Koreoiden välisiä neuvotteluja.

Pohjois-Korea pyysi tiistaiaamuna Koreoiden välisten perheiden yhdistämisneuvottelujen lykkäämistä perjantaina hirmumyskyn vuoksi.

Neuvottelut oli määrä aloittaa Kumjangin vuoristoalueella keskiviikkona Punaisen Ristin välityksellä.

Tarkoitus on sopia syyskuun 20.-21. päiviksi kaavaillusta perhetaamisesta, jossa Korean sodan vuodesta 1953 erossa asuneet perheenjäsenet voivat tavata toisiaan.

Tuhojen korjaus tulee kalliiksi

Myrskytuhojen arvioidaan olevan maan tähän asti mittavimmat, yli 260 miljoonaa euroa. Rusaa on kuvailtu voimakkaimmaksi Korean niemimaata kohdanneeksi sitten vuoden 1959.

Toistaiseksi pahiten myrskyssä on kärsinyt Kangnungin kaupunki, joka sijaitsee 160 km pääkaupungista Soulista itään. Rusa kaatoi lauantaina Kangnungiin 871 millimetriä vettä. Maan itärannikkoa myrsky koetteli pahimmin.

Myrsky on katkaisi teitä, aiheutti maanvyörymiä ja ajoi tuhansia ihmisiä kodeistaan. Pahimmillaan lähes miljoona ihmistä oli vailla sähköä ja liikenne sekä maalla, merellä että ilmassa poikki. Lähes 30 000 ihmistä on yhä evakuoituna.

Jopa 200 kilometrin tuntivauhtia pyyhältäneistä tuulista sai osansa myös yksi taannoisten jalkapallon MM-kisojen näyttämöistä, Chejun saarella sijaitseva Seogwipon stadion.

Etelä-Koreassa sijaitsevassa Pusanissa alkavat Aasian kisat 29. syyskuuta, ja suorituspaikkoja aletaan nyt panna kuntoon.

Etelä-Koreasta Rusa matkaa nyt itäänpäin.

Pohjoinenkin kertoi tuhoista

Vaikka myrsky ei iskeytynyt täydellä voimalla Pohjois-Koreaan, kertoi sekin maa mittavista tuhoista.

Valtion virallisen uutistoimiston KCNA:n mukaan kymmeniä ihmisiä on kuollut ja useita kateissa tai loukkaantunut. Tuhannet talot ja julkiset rakennukset ovat tulvavesien valtaamia.

Rautatiet, maantiet ja sillat ovat poikki usein paikoin ja suuret määrät viljelysmaata pilalla nousseen vedenpinnan vuoksi, KCNA kertoi.

Viime vuosina myrskyt ovat nostaneet maassa suuria tulvia, jotka ovat entisestään pahentaneet maan ruokapulaa.

Reuters