Greenpeace pysäytti geenimaissilaivan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit ovat pysäyttäneet Britannian rannikolla rahtilaivan ja estäneet sen pääsyn satamaan. Järjestö väittää laivan kuljettavan eläinten ruuaksi tarkoitettua geenimanipuloitua maissia.

Greenpeacen kumiveneet ympäröivät Britolin lähellä sijaitsevaan Avonmouthin satamaan matkalla olleen Etoile-laivan maanantaiaamuna sen odottaessa luotsia. Neljä Greenpeacen jäsentä nousi alukseen ja kymmenkunta jäi sen vierelle kumiveneisiin.

Järjestö vaatii aluksen kapteenia viemään lastinsa takaisin Yhdysvaltohin. Alus on siirretty ankkuriin Walesin rannikolle.

Greenpeace teki samanlaisen iskun helmikuussa 2000, jolloin se pysäytti geenimanipuloitua soijaa kuljettavan aluksen matkan Pohjois-Walesiin.

Euroopan komissio hyväksyi toukokuussa geenimuunnellun maissin myynnin EU:ssa. Toistaiseksi päätös koskee kuitenkin vain yhden sveitsiläisyhtiön purkitettua maissia.

Yhdysvallat on katsonut, että EU rikkoo maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjä kieltäessään markkinoiden avaamisen muuntogeenisille tuotteille.

Samaan aikaan Burkina Fasossa käynnistyy maanantaina Yhdysvaltojen sponsoroima konferenssi, jonka tarkoituksena on jakaa Länsi-Afrikan valtioille tietoa geenimanipulaation eduista. Burkina Faso on toistaiseksi ainoa Länsi-Afrikan maa, joka on hyväksynyt geenimanipuloidut tuotteet markkinoilleen.

BBC