EU:n nettomaksajille halutaan helpotusta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Euroopan unionin komissiossa on valmisteilla uusi suunnitelma EU:n suurten nettomaksajien maksuosuuksien keventämiseksi.

Budjettikomissaari Michaele Schreyerin kaavailuissa ne jäsenmaat, joiden nettomaksuosuus EU:n budjettiin ylittää 0,35 prosenttia maiden BKT:stä, saisivat ylimenevästä osasta takaisin kaksi kolmannesta.

Kaikille jäsenmaille maksettavien hyvitysten kokonaismäärä rajattaisiin vuodessa 7,5 miljardiin euroon.

Britannia vastustaa kiivaasti ajatusta. Se sai neuvoteltua 1980-luvulla Margaret Thatcherin johdolla itselleen alennuksen EU-jäsenmaksuihinsa.

Nyt komissio ja monet muut EU-maat ovat kuitenkin sitä mieltä, että hyvitys antaa Britannialle kohtuuttoman edun muihin jäsenmaihin nähden. Järjestelmää pidetään poikkeuksellisena toimena, jonka sopimisen aikaan Britannian kansantulo oli alle yhteisön keskiarvon. Komission mukaan Britannia on nyt EU:n toiseksi vaurain jäsenmaa.

Jos Britannian takaisinmaksujärjestelmään ei kajota, maan nettomaksu ensi rahoituskaudella, vuosina 2007 - 2013, olisi 0,25 prosenttia ja esimerkiksi Saksalla 0,54 prosenttia BKT:stä.

Schreyerin suunnitelman mukainen uudistus sen sijaan nostaisi Britannian nettomaksuosuuden 0,51 prosenttiin BKT:sta. Se olisi edelleen vähemmän kuin mitä maa joutuisi maksamaan ilman minkäänlaista hyvitystä.

Hankkeen läpimeneminen siinä muodossa, josta on nyt vuotanut tietoja julkisuuteen, on melko epätodennäköistä Britannian vastustuksen takia. Ehdotuksen odotetaan menevän komission käsittelyyn ensi viikolla.

Reuters, STT