YK kiirehtii rauhaa Najafiin

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK on valmis kasvattamaan rooliaan Irakin taistelujen kuriin saamiseksi, sanoo pääsihteeri Kofi Annan. Annan on erityisen huolissaan Najafissa ja sen lähellä shiiojen ja liittouman välillä käydyistä taisteluista, joissa on saanut surmansa mahdollisesti satoja ihmisiä.

Annanin mukaan voimankäytön tulisi olla vasta viimeinen keino. Hän peräsikin osapuolilta vielä toimia tulitauon ja rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi.

Vaikka YK:lla on nykyisellään vain kourallinen henkilökuntaa Irakissa, on maailmanjärjestö ylläpitänyt yhteyksiä moniin tahoihin Irakissa. Se on mm. osallistunut maan väliaikaishallinnon kokoamiseen ja auttaa ensi vuoden alun vaalien järjestelyissä.

Toistaiseksi YK ei ole kuitenkaan toiminut välittäjänä tulitaukoneuvotteluissa vastarintataistelijoiden ja USA:n johtaman liittouman joukkojen välillä.

YK:n uusi Irakin-erityislähettiläs, pakistanilainen Ashraf Jehangir Qazi, matkaa alueelle tässä kuussa mukanaan pieni ryhmä. Tarkoituksena on valmistella YK:n paluuta maahan. YK veti henkilökuntansa Irakista vuosi sitten sen jälkeen, kun maailmanjärjestön Bagdadin-päämajaa vastaan oli isketty verisesti.

Irak torjui Iranin arvostelun

Irakin naapurimaa Iran on arvostellut liittoumaa rajusti taisteluista shiiojen pyhässä Najafin kaupungissa. Iranin hengellisen johtajan ajatollah Ali Khamenein mukaan Yhdysvallat on ajautunut Irakissa umpikujaan ja ärhentelee kuten "ansaan joutunut susi".

Irakin väliaikaishallinnon pääministerin Ijad Allawin ja presidentti Ghazi al-Jawarin mielestä Iranilla ei ole sanansijaa Irakin sisäisissä asioissa. Allawi korosti kuitenkin lauantaina maan säilyttävän ystävälliset suhteet Iraniin.

Myöhemmin sunnuntaina irakilaismilitantit ilmoittivat kaapanneensa iranilaisen diplomaatin. Arabiankielisen al-Arabiya-televisiokanavan näyttämällä videolla esiintyvä mies on tunnistettu Faridoun Jihaniksi.

Irakin islamilaiseksi armeijaksi itseään nimittävät sieppaajat eivät esittäneet suoranaisia vaatimuksia, mutta varoittivat Irania sekaantumasta Irakin asioihin.

Reuters, AFP, AP, DPA