Einesruokien suosio hiipunut

Teollisten valmisruokien suosio on hiipunut. Elintarviketeollisuusliiton mukaan valmisaterioiden myynti ruokakaupoissa kasvoi 2000-luvulla, mutta viime vuosina kasvu on hiipunut tai kääntynyt laskuksi.

Kotimaa
Eineshylly Prismassa.
Antti Eintola / Yle

- Syitä on varmasti monia, mutta ruokatrendit kuten karppaus on vaikuttanut varmasti siihen, ja toinen merkittävä ruokatrendi on kasvava kiinnostus valmistaa ruokaa itse alusta alkaen, Elintarviketeollisuusliiton toimialajohtaja Heli Tammivuori kertoo.

Tutkijoiden mukaan kaupan valmisateriat ovat kuitenkin mainettaan parempaa ruokaa. Einesruoan terveellisyys riippuu muun muassa rasvan ja suolan määrästä.

- Eineksistä löytyy valinnanvaraa. Einesruoastakin pystyy rakentamaan laadukkaita ateriakokonaisuuksia. Siitä ei tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa, Turun yliopiston genomisen ravitsemuksen professori Raija Tahvonen lohduttaa.

Hän neuvoo täydentämään valmisaterioita muun muassa kasviksilla. Einesten lisäaineet vaativat vielä lisätutkimuksia. Tällä hetkellä tutkintaan lisäaineiden yhteisvaikutusta.

Lähteet: Yle Uutiset