1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lontoon räjähdyksissä kymmeniä kuolleita

Lontoon julkisissa liikennevälineissä sattuneissa räjähdyksissä on todennäköisesti kuollut kymmeniä, brittiläisen Sky TV:n mukaan ainakin 45. Loukkantuneita on kanavan mukaan ainakin 1 000, joista vakavasti loukkaantuneita 150.

Viranomaiset ovat vahvistaneet kolmeen metroon ja kaksikerroksiseen bussiin tehdyissä terrori-iskuissa kuolleen 37 ja loukkaantuneen 700 ihmistä. Uhrien määrän odotetaan vielä kasvavan sairaaloiden ja viranomaisten päivittäessä tietojaan. Italian uutistoimiston Ansan mukaan aiemmin tuntematon terroristijärjestö on ilmoittanut tehneensä iskun ja olevansa yhteydessä terroristiverkosto al-Qaidaan. Järjestö uhkaa samanlaisilla iskuilla myös muita Irakiin ja Afganistaniin joukkoja lähettäneitä maita. Lausunnossa mainitaan nimeltä Tanska ja Italia. Viestiä ei ole vielä voitu todeta aidoksi. Sitä ei myöskään julkaistu verkkosivuilla, joita al-Qaida on tavalliseti käyttänyt.

Silminnäkijöiden mukaan Lontoon keskustassa Russell Squarella tapahtunut räjähdys tuhosi kaksikerroksisen linja-auton yläosan täysin. Poliisi on jo vahvistanut kahden ihmisen kuolleen räjähdyksessä. Bussiräjähdys tapahtui vain hetki sen jälkeen, kun räjähdysten sarja metrossa oli ajanut kaupungin kaaokseen.

Räjähdyksiä sattui keskellä aamuruuhkaa ainakin kolmessa metrojunassa: Edgware Roadin asemalla, Aldgate Eastin ja Liverpool Streetin asemien välillä sekä Russell Squaren ja King's Crossin asemien välillä. Ainakin yhdestä junasta on löydetty jälkiä räjähdysaineista. Sadattuhannet vailla julkista liikennettä Sadattuhannet lontoolaiset aloittivat torstai-iltana kävelymatkan kohti kotia julkisen liikenteen hiljennyttyä räjähdysten jälkeen. Bussiliikenne Lontoossa on toistaiseksi poikki ja kaupungin metroasemat suljettu. Julkisen liikenteen on tarkoitus käynnistyä rajoitetusti jo torstai-illan aikana. Räjähdysten jälkeen metroasemilta evakuoitiin tuhansia ihmisiä. Asemilla on myös useita ambulansseja kuljettamassa loukkaantuneita sairaaloihin. Iskut tapahtuivat maan poliisivoimien huomion ollessa kiinnittynyt pohjoiseen Gleneaglesin kylään, jonne maailman johtajat ovat kokoontuneet G8-huippukokousta varten. YLEn tv-uutisten aamupäivällä haastattelema Russell Squarella asuva suomalaismies kertoi aukion olevan kaaoksessa. Hän sanoi linja-auton räjähdyspaikan lähistöllä liikkuvan ambulansseja, poliisiautoja ja helikoptereita.

Metroasemalta nousseet ihmiset olivat miehen kertoman perusteella yltä päältä noessa. Aukion laidalle siirrettyjä loukkaantuneita luokiteltiin tarroin heidän tilansa kriittisyyden mukaan. Erään metrossa matkustaneen mukaan hänen metronsa törmäsi heti räjähdyksen tapahduttua toiseen metroon King's Crossin asemalla. Poliisi pitää iskuja terrorismina Britannian poliisi sanoo tutkivansa räjähdyksiä terrori-iskuina. Tutkintaa ei ole kuitenkaan suunnattu mihinkään tiettyyn tahoon. Iskuista ei poliisin mukaan annettu etukäteisvaroitusta, eikä kukaan ole ilmoittautunut suoraan heille iskun tekijäksi. Lontoon turvatoimet olivat poliisin mukaan ennen iskuja sopivat. Väitteitä, joiden mukaan räjähdykset olivat itsemurhaiskuja, selvitetään. Poliisi pitää mahdollisena, että bussissa räjähtänyt pommi oli alunperin tarkoitus viedä metroon. Reuters, AP, AFP, DPA