1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulkomaat lyhyesti 1.10.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Britannian pääministeri TONY BLAIR on kotiutettu sairaalasta onnistuneen sydämen rytminsiirron jälkeen. Rytmihäiriöistä aiemminkin kärsineen Blairin on määrä palata töihin ensi viikolla.

ST. HELENIN TULIVUORI Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa on alkanut osoittaa elonmerkkejä. Vuorella on havaittu eniten kaasutuprahduksia ja pieniä räjähdyksiä 18 vuoteen. Alue on eristetty. St. Helenin purkauksessa vuonna 1980 kuoli 57 ihmistä.

IRLANNIN presidentti Mary McAleese on valittu toiselle seitsenvuotiskaudelle. Suuret puolueet eivät asettaneet hänelle haastajia, eivätkä riippumattomat saaneet kylliksi tukea päästäkseen ehdolle.

LIBANONIN entinen talousministeri Marwan Hamadeh on haavoittunut ja hänen autonkuljettajansa on kuollut auto-pommi-iskussa Beirutissa. Hamadeh ja kolme muuta ministeriä erosi syyskuussa vastalauseena presidentti Emile Lahoudin presidenttikausien jatkamiselle.

THAIMAASSA 900 000 vapaaehtoista etsii talo talolta lintuinfluenssan merkkejä. Kuukauden kestävä hanke ulottuu kaukaisimpiinkin kyliin. Thaimaa kertoi vastikään, että tauti lienee tarttunut ensi kertaa ihmisestä ihmiseen.

AUSTRALIASSA on paljastunut maan kaikkien aikojen laajin Internetissä toiminut lapsipornorengas. Siihen on saattanut sekaantua yli 500 ihmistä. Syytteen saaneiden 200:n joukossa on mm. poliiseja ja opettajia.

RANSKAN presidentti Jacques Chirac puoltaa vaatimuksia siitä, että maassa tulisi järjestää kansanäänestys Turkin hyväksymisestä EU:n jäseneksi. EU:n komission odotetaan suosittavan ensi keskiviikkona raportissaan, että EU aloittaa Turkin jäsenyysneuvottelut.

RANSKALAISKALASTAJAT ovat tukkineet pohjoisia ja luoteisia satamia, mm. Calais'n ja Le Havren vastalauseena dieselöljyn rajulle hinnannousulle. Kalastajat sanovat vaatineensa tuloksetta hallitukselta apupakettia.

VENÄJÄN lentokentillä on tiukennettu turvatarkastuksia terrori-iskujen estämiseksi. Matkustajien on tultava kentälle jo kolme tuntia ennen lentoa. Moskovan metrossa on puolestaan karsittu myyntikojuja niin ikään turvallisuussyistä.

Lue seuraavaksi