1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lyhyesti 6.10.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YHDYSVALLOISSA tulivuori St. Helensin purkauksen vaara ei enää ole välitön, tutkijat sanovat. Alueen hälytystilaa on laskettu. Vuori saattaa tosin syöstä höyryä ja vulkaanista kiveä seuraavien viikkojen aikana.

GEORGIASTA itsenäiseksi julistautuneen ABHASIAN presidentinvaalit joudutaan osittain uusimaan Galin alueen vaalivilpin vuoksi. Pääehdokkaat ovat opposition Sergei Bagapsh ja Moskovan tukema Raul Khajimba.

AFGANISTANIN presidentin Hamid Karzain varapresidenttiehdokkaan Ahmad Zia Masoodin henki oli keskiviikkona vaarassa, kun hänen saattueensa ajoi miinaan maan kaakkoisosassa. Maamiina tappoi yhden ihmisen ja haavoitti toista. Afganistanissa järjestetään presidentinvaalit viikonloppuna.

RANSKAAN Cherbourgin satamaan on saapunut kaksi plutoniumlastissa olevaa alusta Yhdysvalloista. Niitä oli vastassa ympäristöjärjestö Greenpeacen laivue, jonka oli sakon uhalla pysyttävä ainakin sadan metrin päässä laivoista satamassa. Plutonium on peräisin taistelukärjistä.

BEATLES-YHTYEEN jäsenen John Lennonin murhasta elinkautiseen tuomittu Mark Chapman pysyy vangittuna vielä ainakin kaksi vuotta. New Yorkin osavaltion ehdonalaislautakunta päätti näin. Chapman surmasi Lennonin vuonna 1980.

BULGARIASTA Chipkan kaupungin läheltä on löydetty suuri traakialaisen kuninkaan hauta, joka on peräisin 400-luvulta e.Kr. Hauta on koskematon, ja sen sisältä löytyi kulta- ja hopeaesineitä sekä mm. pronssihaarniska.

IRAKIN entinen miehityshallinnon johtaja Paul Bremer moittii Yhdysvaltain armeijaa Irakin valtauksessa tehdyistä virheistä. Bremerin mukaan miehitykseen ei käytetty tarpeeksi joukkoja, jolloin ryöstelyaaltoa ei saatu kuriin ja Irakiin syntyi laittomuuden ilmapiiri.

GROZNYIN ja MOSKOVAN välinen Mineralnye Vodyn ja Rostov-on-Donin kautta kulkeva rautatieyhteys otetaan jälleen käyttöön vuonna 2005. Uusi rahtiterminaali rakennetaan Groznyin rautatieasemalle, uutistoimisto Itar-Tass kertoo.