Rakkauden lähettiläitä ja hevioopperaa

Suomalainen tanssimusiikki paistatteli siis maailman parrasvaloissa vuosituhannen vaihteessa, mutta muutakin jo kupli pinnan alla.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kun satunnainen matkailija kierteli keväällä ja kesällä 2000 Keski-Eurooppaa, hän kuuli yhä useammin tuttuja säveliä paikallisista radioista: suomalainen rakkausmetallin lähettiläs HIM oli päässyt paikallisten tiskijukkien levylautasille Join Me -kappaleellaan. Yhtäkkiä kappale tuntui soivan joka paikassa, ja HIM:iä vietiin.

HIM sai tuekseen osaavan managerin Seppo Vesterisen, jonka ansiota osaltaan lienee se, että rakkausmetalli ei jäänyt yhden ainoan hitin varaan. HIM julkaisi levynsä Razorblade Romance Euroopan-laajuisesti, ja levy myi miljoonia. Bändi myös aloitti ahkeran kiertämisen maailman lavoilla, ja ahkera työ tuotti näkyvää tulosta: tänä päivänä HIM on oikeasti noussut raskaan musiikin aateliin, ja ensimmäisenä suomalaisyhtyeenä se sai miljoonien eurojen arvoisen levynjulkaisusopimuksen Yhdysvalloissa.

Kun HIM valloitti Keski-Eurooppaa ja Ville Valo mursi saksalaistyttöjen sydämiä, neljä helsinkiläistä poikaa hioi levyään Ruotsissa. Kesällä 2001 julkaistiin uuden levyn ensimmäinen single ja samalla alkoi jännitys: pääsisikö yhtye kappaleen avulla maineeseen ja kunniaan.

The Rasmuksen F-f-f-falling-singlestä tulikin vuoden myydyin Suomessa, mutta maailma ei vielä Rasmukselle auennut. Bändi keikkaili kuitenkin mm. HIM:in lämmittelijänä Euroopassa, ja loi mainetta energisenä live-esiintyjänä. Samalla alettiin valmistella seuraavaa levyä, jälleen ruotsalaisjohdolla.

Uuden levyn myötä uudistui myös The Rasmuksen imago. Iloisesta poikapoppoosta kuoriutui mustanpuhuva goottibändi - imago, joka upposi Keski-Euroopan teinityttöihin kuin häkä.

Vuonna 2003 The Rasmus julkaisi ensimmäisen singlen uudelta levyltä - ja osui napakymppiin. In the Shadows oli valtava hitti ympäri Euroopan, ja jopa tunnetusti nirso brittiyleisö otti pojat avosylin vastaan. Myös Dead Letters -levy on myynyt huimasti. The Rasmus aloitti keväällä 2003 kiertueen, joka jatkuu edelleen.

Unohtaa ei sovi myöskään Kiteeltä kotoisin olevaa Nightwish-yhtyettä, jonka oopperalaulun sävyttämä raskas metallisointi on hurmannut kansaa ympäri maailmaa, etenkin Etelä- Amerikassa.

Parhaillaan yhtye on jättimäisellä maailmankiertueella, joka kattaa lähes kaikki maanosat.

Hieman pienempää suosiota saavuttaneita suomalaisyhtyeitä on lukuisia, kuten The Crash, Apocalyptica, 69 Eyes ja Negative, joka HIM:in vanavedessä on saanut kansainvälisen levynjulkaisusopimuksen.

Mia Gertsch, YLE24 Suomalaisen musiikin nousukiito (siirryt toiseen palveluun) Verta,hikeä ja kyyneleitä (siirryt toiseen palveluun) Soitetaanko Suomi maailmankartalle? (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Bisnes on bisnestä