Ma 18.10

Yle Uutisten artikkeliarkisto

VENÄJÄN presidentin Vladimir Putinin mukaan Irakin hyökkäykset on suunnattu etenkin presidentti George W. Bushin uudelleenvalintaa vastaan. Hän sanoo itse kannattavansa Bushin uudelleenvalintaa. Putin kuitenkin toteaa kunnioittavansa amerikkalisten valintaa oli uusi presidentti kuka hyvänsä.

BALTIAN MAISSA abortti on yhä yleinen ehkäisykeino. Jokaista tuhatta syntynyttä kohden Baltiassa tehdään 734 aborttia, kun vastaava luku esimerkiksi Suomessa on 196. Viime vuonna Baltiassa tilastoitiin kaikkiaan 14 500 aborttia.

BALIN viranomaiset ilmoittavat, että oikeudenkäynti ääri-islamilaisen Jemaah Islamiyah -ryhmän johtoon kuuluvaa Abu Bakar Bashiria vastaan alkaa ensi viikolla. Häntä syytetään osallisuudesta Balissa vuonna 2002 ja Jakartassa viime vuonna tehtyihin pommi-iskuihin. Iskuissa kuoli yhteensä 214 ihmistä.

Ainakin seitsemän USA:n tukikohdasta Guantanamosta vapautettua afganistanilaista on pidätetty uudelleen. Heidän epäillään osallistuneen mm. kahden kiinalaisen insinöörin kidnappaukseen.

IRAKISSA järjestetään ensi viikolla kansallinen kampanja aseiden luovuttamiseksi. Samalla Bagdadissa Sadrin kaupunginosassa käynnissä olevaa aseiden luovutuksen määräaikaa jatketaan torstaihin.

RUOTSIN 19 europarlamentaarikosta 10 aikoo äänestää uuden komission hyväksymistä vastaan, jos italialainen Rocco Buttiglione on yhä ehdokkaana, kertoo Ruotsin radion kysely. Neljä kokoomuslaista hyväksyy Buttiglionen, loput odottavat, tekeekö puheenjohtaja Barroso muutoksia esitykseensä.

BAGDADISSA paikallista kahvilaa vavisuttanut räjähdys on surmannut ainakin seitsemän ihmistä ja haavoittanut kymmeniä. Yhdysvaltain armeijan mukaan autopommin kohteena olivat irakilaispoliisit, joiden suosiossa kahvila on ollut.

YHDYSVALLOISSA demokraattien presidenttiehdokas John Kerry on kritisoinut rajusti kilpakumppaninsa George W. Bushin suhtautumista Darfurin kriisiin. Kerryn mukaan Bushin hallinto on viljellyt tekojen sijasta pelkkiä sanoja. Kerry vaatii YK:ta langettamaan rangaistuksia Sudanin hallitukselle ja Yhdysvaltoja toimittamaan alueelle nykyistä enemmän humanitaarista apua.

VENEZUELAN pääkaupungin Caracasin maamerkkeihin kuuluva yli 200 metrinen pilvenpiirtäjä on vaurioitunut pahoin tulipalossa. Kukaan ei kuollut palossa, mutta kymmeniä palomiehiä on saanut savumyrkytyksen. Palon syy on yhä epäselvä.