1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kotimaa lyhyesti 14.11.2004

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Sunnuntaina vietetään ISÄNPÄIVÄÄ. Suomeen juhla tuli 1970-luvulla Yhdysvalloista. Sen sijaan äitienpäivää on vietetty piakkoin 90 vuotta. Liputuspäiväksi isänpäivä on vakiintunut vasta viime vuosina.

VASEMMISTOLIITON varapuheen- johtajan Risto Kalliorinteen mukaan puolueen kannatuksen laskua ei voi selittää puheenjohtaja Suvi-Anne Siimeksen tekemisillä. Kalliorinne pitää puolueen pahimpana ongelmana rapautunutta puolueorganisaatiota, jonka on vaikea löytää hyviä ehdokkaita ja järjestää näyttäviä vaalikampanjoita.

JAZZ-LIITON tämänvuotisen Yrjö-palkinnon on saanut säveltäjä-basisti Pekka Pohjola. Palkinto jaettiin nyt 37. kerran.

Tänään vietetään myös ITSEMURHAN tehneiden muistopäivää. Helsingissä oli eilen muistotilaisuus, jossa solmittiin 1 075 surunauhaa, yksi kutakin viime vuonna itsemurhan tehnyttä kohti. Itsemurhaluvut ovat Suomessa länsieurooppalaisittain korkeat, mutta luvut ovat Mielenterveysseuran mukaan viime vuosina laskeneet kolmanneksella.

48 prosenttia kansasta antaisi EU:N PERUSTUSLAIN eduskunnan hyväksyttäväksi. Kansanäänestyksen laista haluaisi 43 prosenttia, ilmenee Aamulehden kyselystä. Eniten kansanäänestystä haluavat Vasemmistoliiton ja keskustan tukijat. Kolmannes hyväksyisi lain, ja 45 prosenttia ei osaa sanoa. Vastustajia on viidennes.

Sunnuntaina vietetään kansainvälistä DIABETESPÄIVÄÄ. Samalla järjestetään maailmanlaajuinen kävelytapahtuma, johon Suomikin osallistuu. Tutkimusten mukaan säännöllinen liikunta pienentää diabetekseen sairastumisen riskiä.

Kokoomuksen puheenjohtaja JYRKI KATAINEN vaatii hallitusta selventämään ulkopolitiikan linjauksiaan. Aamulehden ja Turun Sanomien haastattelussa hän sanoo Suomen olevan EU-politiikassa vain sopeutuja eikä aktiivinen yhteistyön kehittäjä, kuten ennen.

Lue seuraavaksi