Kotimaa lyhyesti 23.11.2004

Yle Uutisten artikkeliarkisto

AKAVALAISET Suomen Kanttori-urkuriliitto ja Suomen kirkon pappisliitto ovat sopineet yhteisen kattojärjestön perustamisesta. Järjestön nimeksi tulee Akavan kirkolliset ammattiliitot AKI ja se vastaa mm. neuvottelutoiminnasta sekä talous- ja henkilöstöhallinnosta.

Viime kesän rankkasateiden aiheuttamien SATOVAHINKOJEN korvaamiseen on eduskunnan kaavailuissa tulossa vuoden kolmanteen lisäbudjettiin 13 Me. Hallitus oli esittänyt 9 Me:n lisäystä.

EDUSKUNNAN LISÄRAKENNUS on saanut tämän vuoden Teräsrakennepalkinnon. Tuomaristo kehuu teräksen käyttöä mm. rakennuksen julkisivussa sekä katoksissa ja parvekerakenteissa. Lisäksi kehutaan keskusaulan lasikaton ja pääportaikon teräsratkaisuja.

HELSINGISSÄ on rikottu marraskuun lumiennätys. Kaisaniemessä mitattiin aamulla 33 senttiä lunta. Edellinen ennätys on vuodelta 1989, jolloin lunta oli 32 senttiä. Ilmatieteen laitoksella on vertailukelpoisia lumimittauksia 1950-luvulta lähtien.

LOTTAJÄRJESTÖN lakkauttamisesta tulee tiistainana kuluneeksi 60 vuotta. Päämuistojuhla järjestetään Helsingissä, mutta muistotilaisuuksia on eri puolilla Suomea. Lotta Svärd -järjestö lakkautettiin vuonna 1944 välirauhansopimuksen mukaisesti. Järjestössä oli lakkauttamisen aikoihin 232 000 jäsentä. Joukkoliikenteen KÄNNYKKÄLIPPUPALVELU on valittu arkea eniten helpottavaksi käytännöksi. Pääministeri Matti Vanhanen luovutti 20 000 euron palkinnon Plusdial Oy:lle, joka on tuottanut kännykkälippupalvelun Helsingin joukkoliikenteen käyttöön.

Iltalehden päätoimittaja PAULI AALTO-SETÄLÄ eroaa omasta pyynnöstään tehtävästään. Hän toimi lehden päätoimittajana miltei kolme vuotta.

VUODEN SUOMALAISEKSI LUONTOKIRJAKSI on valittu Juha Laaksosen Kevät lintusaarella. Teos on luontopäiväkirja, jonka helsinkiläinen luontoharrastaja koosti havainnoistaan Ahvenanmaalla. Maailman luonnonsäätiö WWF on palkinnut suomalaista luontoa esitteleviä teoksia vuodesta 1978.