Kotimaan lyhyet 21.12.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kirjailija, ohjaaja ja poliitikko JÖRN DONNER on saanut Ruotsin akatemian Suomi-palkinnon. Palkinto on 80 000 kruunua eli vajaat 9 000 euroa. Se annetaan merkittävistä teoista Suomen ruotsinkielisessä kulttuurielämässä.

PRESIDENTTI Tarja Halonen on ottanut vastaan perinteiset joulutervehdykset Mäntyniemessä. Korppoon kunta lahjoitti presidenttiparille kaksikiloisen hauen. Perinteisen joulukinkun lahjoitti Maataloustuottajien Vehmaan yhdistys. Metsäylioppilaat puolestaan muistivat presidenttiparia suomalaisella joulukuusella.

NUORISORANGAISTUS laajenee pysyvästi koko maahan alle 18-vuotiaana tehtyjen rikosten seuraamuksena. Kyseessä on sakkoa ankaranpi, mutta ehdotonta vankeutta lievempi rangaistus. Nuorisorangaistus sisältää mm. valvontatapaamisia sekä tukea ja ohjausta.

AKER FINNYARDSIN Turun telakalla sattui tiistaina kuolemaan johtanut työtapaturma. Kokoonpanohallissa töitä tehnyt 50-vuotias hitsaaja kuoli, kun pystytettävänä ollut laivan väliseinä kaatui hänen päälleen. Työsuojelupiiri ja poliisi selvittävät turman syytä.

OIKEUSKANSLERI PAAVO NIKULAN toimet Natura 2000-hankkeen eri vaihheissa on tutkittava, vaaditaan 16 kansanedustajan allekirjoittamassa muistutuksessa. Muistutus koskee sitä, onko maanomistajia kuultu lainmukaisesti Natura-suojelualueiden muodostamisen aikana.

SUOJELUPOLIISIN teleurkintajutun tuomio annetaan Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona aamuna kokonaan julkisena. Asiasta on päätetty oikeudessa. Oikeudenkäynti pidettiin suljetuin ovin.

Liikenne takkuili tiistaina NUIJAMAAN raja-asemalla Lappeenrannassa Venäjän puolella ojaan suistuneen rekan takia. Jono ehti kasvaa Suomen puolella jo liki viiden kilometrin mittaiseksi, ennen kuin suma saatiin purettua tiistaina iltapäivällä.

Kauppaketju LIDL poistaa myynnistä herkästi syttyvän KYNTTILÄKRANSSIN. Kuluttajavirastotestien mukaan havuista tehty kranssi syttyy helposti, jos esimerkiksi palava tulitikku tippuu kranssin päälle. Kranssin voi palauttaa Lidliin, joka on myös luvannut antaa rahat takaisin sen jo ostaneille.

Tiistaina on TALVIPÄIVÄNSEISAUS, jolloin päivä on lyhimmillään. Aurinko on eteläisimmillään ja myös lyhyimmän aikaa horisontin yläpuolella maapallon pohjoisella puoliskolla. Utsjoella kaamos on syvimmillään. Pikkuhiljaa päivät alkavat taas pidentyä. Aluksi päivä pitenee viisi minuuttia viikossa.

HELSINGIN VÄKILUKU pienenee myös tänä vuonna. Kaupungin tietokeskus arvioi, että Helsingissä asuu nyt noin 600 asukasta vähemmän kuin vielä vuoden alussa. V. 2003 asukasluku pieneni 400:lla. Helsinkiläisiä on nyt 558 700.

LAHTI antaa 500 euron palkankorotuksen lääkäreille. Tarkoituksena on padota lääkäreiden pakoa viroista. Kaupungin avohoidon 46 virasta oli kuun alussa täytetty vakinaisesti 14.

LOIMAAN KESKUSTASSA paloi varhain tiistaiaamuna vanha kolmikerroksinen pesularakennus lisäsiipineen. Loimaan palokunnan mukaan rakennuksessa ei tiettävästi ollut ihmisiä, mutta aineelliset vauriot kasvoivat mittaviksi.

ULKOMAALAISTEN opiskelijoiden työnteko-oikeutta lukukausien aikana tulisi helpottaa, ehdottaa asiaa selvittänyt työryhmä. Myös työnhakua tutkinnon jälkeen tulisi helpottaa. Työryhmä haluaa edistää ulkomaalaisten opiskejoiden sijoittumista Suomen työelämään.